Početna Porodica Saveti Hrana bogata gvožđem: Pobedite anemiju pravilnom ishranom

Hrana bogata gvožđem: Pobedite anemiju pravilnom ishranom

Anemija vas može učiniti tromim i razdražljivim, a iako se uzroci ralikuju, ona često može biti posledica nepravilne ishrane. Povećanje unosa namirnica bogatih gvožđem može popraviti vašu krvnu sliku.

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

Velik deo svetske populacije, naročito ženske, pati od anemije. Anemija je stanje u kojem krv nema dovoljno zdravih krvnih zrnaca, odnosno hemoglobina – proteinskog molekula koji nosi kiseonik od pluća do tkiva. Postoji mnogo faktora koji prouzrokuju anemiju, ali je najčešći uzrok nedostatak gvožđa.

Pored toga, anemiju može izazvati i velik gubitak krvi, tokom traume ili operacije, dok je najčešći uzrok anemije kod žena u reproduktivnoj fazi pojačano krvarenje tokom menstrualnog ciklusa. Kod muškaraca i žena u postmenopauzi uzrok anemije je najčešće krvarenje iz digestivnog trakta. Smanjeni unos gvožđa ishranom je čest uzrok ovog oboljenja naročito kod dece i u pubertetu kada su potrebe za ovim mineralom povećane zbog rasta i razvoja.

Simptomi anemije mogu se javiti u vidu smanjene fizičke snage, oslabljenog imuniteta, i lošije sposobnosti koncentracije. Svaki organizam poseduje određene rezerve gvožđa koje se troše. Ali, kada se ova skladišta istroše, počinje manifestacija simptoma i neophodno je nadoknaditi izgubljeno. Ishrana bogata gvožđem je svakako jedan od osnovnih faktora koji može da pomogne u lečenju anemije.

OVDE pročitajte koje namirnice mogu da “poprave” vašu krvnu sliku.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here