Početna Porodica Saveti 4 saveta za samohrane roditelje

4 saveta za samohrane roditelje

Samohrani roditelj i adolescent – ova dva pojma u jednoj zajednici svakako označavaju izazovne faze u životu svakog samohranog roditelja.

samohrani roditelj

1. Zapamtite, vi ste još uvek porodica

Bez obzira na situaciju i činjenice vi ste još uvek porodica, bez obzira što u vašoj zajednici nema dvoje roditelja. Mnoge porodice sa samohranim roditeljem emocionalno su zdrave i savršeno funkcionišu. To je stvar odabira, a ne sreće. Ta porodica je odlučila da bude zdrava, srećna, ispunjena srećom te pozitivnim vibracijama i sećanjima.

Roditeljski savet: Prisetite se nekih ideala po kojima želite da vaša porodica bude poznata, zapišite ih. Takođe ih možete zalepiti na vrata frižidera ili unutrašnju stranu ulaznih vrata. Neka vas to podseća na vaš cilj kada vam bude teško.

2. Razgovarajte sa svojim detetom o njegovim osećanjima

Kao što i sami znate, i vaše dete takođe proživljava osećaj gubitka. Bez obzira na godine vaše dete može proživljavati osećaje tuge, ljutnje ili jednostavno se osećati drugačije od svojih vršnjaka. Dopustite svome sinu/kćerki da govori o svojim osećanjima. To će znatno učvrstiti vaš odnos.

Roditeljski savet: Potražite trenutke kad vas dete zaista sluša. Iskoristite te trenutke da budu što upečatljiviji za vaše dete, drugim rečima, iskoristite ih u obostranu korist. Takvi trenuci su prava retkost u životu sa adolescentom.

3. Budite upleteni

Budite upleteni u njihov život koliko najviše možete. Pokažite im da ste odani svom članu porodice usprkos stresu i gubitku.

Roditeljski savet: Učestvujte u detetovim školskim aktivnostima. Pronađite sve one stvari koje možete ili morate obavljati zajednički te učestvujte aktivno u njima. Ručajte, doručkujte i večerajte zajedno. Zajedno idite u jutarnje ili večernje šetnje.

4. Učite odgovornosti

Adolescenti obično mole roditelje da im daju njihovu nezavisnost. Najbolji način da ih naučite odgovornosti jeste da im dajete sitne poslove koje će obavljati po kući. Ne gledajte na te sitne poslove kao nešto čime ih zamarate već kao priliku da vaše dete u toj dobi pokaže svoju odgovornost odnosno da se dokaže u svojoj novostečenoj nezavisnost.

Roditeljski savet: Počnite sa manje odgovornim poslovima i polako im dajte sve odgovornije poslove. Na primer, prvo ih naučite da samo peru i spremaju svoje rublje, a tek kasnije im dozvolite da voze vaš automobil.

Izvor: mojedijete.com, M.G.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here