Početna pocetna Podstičite dete da govori istinu

Podstičite dete da govori istinu

Iako je laganje deo odrastanja, roditelji uglavnom ostanu zatečeni kad pri put otkriju da im dete ne govori istinu; čak i kad je reč o sitnim lažima tipa “popio sam mleko” iako ga je zapravo prosulo. Tada počinje i traganje za odgovorom na pitanje: kako vaspitati dete da govori istinu čak i ako to znači da će zbog toga biti u nevolji.

ct-1waddell-first-day

Nova studija objavljena u časopisu “Journal of Experimental Child Psyhology” istraživala je povezanost tendencije deteta da prizna grešku i loše ponašanje i očekivanu reakciju njihovih roditelja.

Zanimljivo je da su četvorogodišnjaci i petogodišnjaci povezivali dobre osećaje s laganjem jer su na taj način uspeli uraditi nešto što im inače nije dozvoljeno i pritom prošli bez kazne. Oni su pretpostavili da će, ako priznaju grešku, njihovi roditelji reagovati negativno. Kod sedmogodišnjaka i devetogodišnjaka situacija je bila obrnuta, oni su se osećali loše zbog laganja i očekivali su pozitivnu reakciju roditelja ako priznaju šta su zaista uradili.

Istraživači ukazuju na to da je ključ podsticanja iskrenosti kod dece njihovo uverenje da je to za njhovo dobro i da će uzrokovati pozitivnu reakciju roditelja. To, podrazumeva se, ne znači da razbijanje prozora i slične stvari treba nagraditi, ali ključno je da deci, umesto kažnjavanjia, kažete da ste ponosni što su vam rekli istinu. Na taj način detetu olakšavate prihvatanje “kazne” i dajete mu podsticaj da razvije svoj osećaj za etiku. Stoga, nikad ne budite strogi prema detetu zato što vam je reklo istinu, a potrudite se da i vi budete u potpunosti iskreni prema deci.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here