Početna Porodica Novi Sad: Dečji i porodični sadržaji u Noći muzeja

Novi Sad: Dečji i porodični sadržaji u Noći muzeja

Noć muzeja u Novom Sadu održaće se 7. juna, nakon što je odložena 17. maja zbog vanredne situacije u Srbiji, u ime solidarnosti sa građanima Srbije ugroženim poplavama. Većina prvobitno planiranih sadržaja biće realizovana na 45 lokacija u gradu i na Petrovaradinskoj tvrđavi, a u najavi su i neki novi prostori.

Na ova mesta možete odvesti vaše mališane:

* Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Radnička 20a

Megaloceros giganteus – Džinovski jelen iz ledenog doba 18-02h

Upoznajte Megaloceros giganteusa, najvećeg jelena koji je hodao Zemljom!

1Njegovi rogovi su veći od rogova svih današnjih jelena i imali su raspon od 3,5 metra. Ova vrsta izumrla je krajem ledenog doba, pre oko 8000 godina, kada je došlo do klimatskih promena koje su uslovile i promenu vegetacije značajne za ishranu Megaloceros-a. U Noći muzeja moći ćete vidite rekonstruisane rogove ovog gorostasa.

 

* Galerija Forma (UPIDIV), Ilije Ognjanovića 3

Mlađioničar u Formi 18-02h

Pogledajte fantastične ilustracije Mladena Anđelkovića, poznatog ilustratora knjiga za decu!

2Anđelkovićev rad okrenut je, pre svega, ilustraciji knjiga za decu i mlade kao i udžbenika, u saradnji sa renomiranim izdavačima iz naše zemlje i regiona.

Izložba je deo 57. Junskih programa Zmajevih dečjih igara.

 

* Laboratorija zvuka, Tvrđava, Lagum 10

Braća Vranešević i Laboratorija zvuka 18-02h

Kroz muziku i sliku predstavićemo rad braće Vranešević i Laboratorije zvuka – više od 40 plodnih stvaralačkih godina muzike za radio, televiziju, film i pozorište.

318-21h Dečiji blok

Podsetimo se zajedno kultnih televizijskih serija za decu: Priče iz Nepričave, Fazoni i fore, Čik pogodi ko sam, Poletarac, Nedeljni zabavnik…

 

* Zepter International, Grčkoškolska 2 (1. sprat)

Nasmeši se, snima te bespilotni helikopter 18-02h

San čoveka o letenju i pogledu na svet iz visine članovi Airworx-a pretvaraju u stvarnost. Upotrebom najsavremenije tehnologije u domenu tihih, kompaktnih i bezbednih bespilotnih letelica u mogućnosti su da dobiju kadrove koji su, donedavno, smatrani nemogućim.

4Upoznajte se sa bespilotnim avionima i helikopterima različitih veličina i namena i mogućnostima njihove primene u kreativne i istraživačke svrhe.

21h i 23h Demonstracija leta bespilotnog helikoptera koju će izvesti pilot Airworxa i „prošetati“ vazdušnim prostorom u zoni novosadske Noći muzeja. Imaćete priliku da pratiti let „uživo“ preko mega video projekcije…

Novi hardveri na starim računarima 18-02h

Razvoj računarstva ide vrtoglavom brzinom i danas gotovo niko više ne pravi programe za starije verzije operativnih sistema. A šta je sa računarima starim tridesetak godina?

5Može delovati iznenađujuće, ali pravljenje softvera i hardvera za stare 8-bitne i 16-bitne računare danas je veoma popularna aktivnost.
Dođite da vidite i probate šta se to sve novo pravi za stare računare! Članovi udruženja Once Upon a Byte upoznaće vas sa radom starih računara i trodimenzionalnim prikazima u video igrama.

 

* Galerija Noa Kuf, Trg republike 18 (lokal 19)

Od velosipeda do kufosipeda 18-02h

Ova interaktivna, multimedijalna izložba upoznaće posetioce sa pojavom bicikla u Novom Sadu.

6Umetnička radionica Noa Kuf otkriva: Kako su izgledali prvi dvotočkaši i u kolikom su čudu bili tadašnji varošani Austrougarske pri susretu sa prvim velosipedima? Kakvo odelo i brkove je nosio Svetolik Savić, najbolji srpski biciklista sa kraja 19. veka? Zašto je 1887. godina važna za razvoj biciklizma u Srbiji i koliko je trebalo raditi da bi se uštedelo za jedan velosiped?

 

* TC Sad Novi Bazaar, Bulevar Mihajla Pupina 1 (glavni ulaz)

CRAFT Kreativni cirkus 18-22h

7Pažnja, pažnja!
Kreativni cirkus je u našem gradu!
HIPNOTIŠE gledaoce,
OPČINJAVA slušaoce,
ŽONGLIRA idejama,
ZASMEJAVA publiku,
IZVODI AKROBACIJE…

– RADIONICE, INTERAKTIVNI SADRŽAJI –

* OTP banka, Bulevar Mihajla Pupina 6

Puno pozdrava sa Noći muzeja 18-21h

8Pod dirigentskom palicom edukatora Centra za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine, naši najmlađi posetioci praviće razglednice sa motivima Noći muzeja, koje će otkriti njihov doživljaj ove manifestacije, lične impresije o izložbama, muzejima, galerijskim prostorima i sadržajima.

Svoje razglednice nameniće konkretnim osobama, osmisliti i napisati tekst poruke.

Od dečijih razglednica formiraće se velika izložba ispred ulaza u banku.

* Vrt galerija, Trg galerija 1-2

Teatar od papira 18-21h

Kreativna radionica na ovu temu daće priliku najmlađima da kroz praktičan rad osmisle novu predstavu u teataru od papira koji će sami napraviti.

9Najprepoznatljiviji papirni teatar nastao je u francuskom gradu Epinalu, u radionici Pelerin. Žan Šarl Pelerin osnovao je štamparsku firmu 1796. godine, a proizvodnju papirnog teatra razvio je sredinom 19. veka, kada je nabavio litografsku presu. Papirni teatar izložen u

Spomen-zbirci, napravljen po zamisli Đorđa Markovića omogućiće učesnicima radionice da na zanimljiv način dožive Bukovčevo vreme i nastanak Velike Ize u njegovom pariskom ateljeu.

* Zbirka strane umetnosti Muzeja grada Novog Sada, Dunavska 29

Lepota raznolikosti novosadskih veroispovesti 18-20h

10Deca će imati priliku da se upoznaju sa novosadskim crkvama, kako sadašnjim tako i prošlim, zaboravljenim, srušenim…
Saznaće kako su one izgledale, kako su se zvale i kojoj veroispovesti su pripadale. Upoznaće se sa osnovnim elementima crkve, a u kreativnom delu programa likovnom tehnikom prikazaće jednu od njih.

 

* Galerija matice srpske, Trg galerija 1

Potraga za blagom 18-02h

Edukativni program za decu  Potraga za blagom – Dečji vodič kroz Galeriju Matice srpske   ima za cilj da se najmlađi posetioci upoznaju sa umetničkim delima stalne postavke Galerije Matice srpske, i da se na taj način kod njih podstakne radoznalost i kreativnost i razvije pozitivan odnos prema umetnosti, muzejskim institucijama i kulturnoj baštini.

1118-02h : Potraga za blagom  − gledajući specijalnu mapu, deca će tragati za umetničkim delima u stalnoj postavci i pokušati da odgovore na pitanja postavljena pored određenih slika. Na taj način, otkrivaće šta se sve na jednoj slici nalazi i naučiti nešto više o njima. Za uspešnu potragu za blagom biće nagrađeni.

18-02h:  Izložba dečjih radova „The Treasure Hunt“  – prezentacija saradnje Galerije Matice srpske i Centra stranih jezika „SOHO“ iz Novog Sada.

19-21h:  Kreativna radionica u vrtu Galerije  − posmatrajući reprodukcije remek-dela Galerije, deca će saznati nešto više o čuvenim srpskim umetnicima i njihovim delima. Inspirisani tim delima, mališani će slikati različitim likovnim tehnikama.

Interaktivni program za decu i odrasle 18-02h

12U zabavnoj atmosferi i uz prijatnu muziku, bićete u prilici da uz pomoć različitih rekvizita i zanimljivih igara učestvujete u programu i dobro se zabavite. Moći ćete da: slikate, crtate, igrate se i fotografišete, plešete…

18-20h : Mala škola pejzaža za decu i odrasle  – Oprobajte se u slikanju realnog ili imaginarnog pejzaža.

00-01h: Tango u ponoć  – ples čije ime znači „dodir“ nastao je na samoj granici Argentine i Urugvaja početkom XIX veka, a danas se igra u svim delovima sveta. Publika će moći da nauči osnovne korake ove senzibilne igre, zajedno sa plesačima iz plesne školeTodo Tango  iz Novog Sada.

* Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37

Bunker fest

13Radionica, berza i izložba stripa.

18-01h  Predstavljanje novog izdanja stripa Dušana Durmana. Berza stripa izdavača iz Novog Sada i akvizitera.
18-20h  Strip radionica za decu.

* Studio M, Ignjata Pavlasa 3

Radio cirkus

Povodom 65 godina Radio Novog Sada, predstavljamo Vam jedan od najuspešnjih “brendova” Radio televizije Vojvodine – radio dramu. Budite deo Zabavnog parka, upoznajte radio dramu putem fotografija, tekstova, audio zapisa, razgovora sa profesionalcima…

14Učestvujte u radionici i oprobajte se u stvaranju nove radio drame. Snimanje je u improvizovanom studiju, nakon čega svoj nastup možete poslušati i pogledati na internet stranici RTV Vojvodine.

U slušanju radio drama Radija Novi Sad možete uživati u sali Studija M, gde gde ćete imati priliku da slušate najbolje zapise, na srpskom i jezicima nacionalnih zajednica.

* Petrovaradinska tvrđava, Duga kasarna, plato ispred ateljea 1- 4

Nokturno Kruga 18-02h

15Udruženje umetnika Petrovaradinske tvrđave „Likovni krug” predstaviće se izložbom-instalacijom na otvorenom i izložbama u otvorenim ateljeima i ambijentima gde stvara 36 umetnika duž duge kasarne, kao i u Hornverku. Budi deo kruga – Sve vreme trajanja manifestacije, bićete u prilici da učestvujete u radionicama za decu i odrasle – da, u interakciji sa umetnicima, uđete u prostor za stvaranje i ostavite svoj fragment buduće slike.

* Knjižara Most, Zmaj Jovina 22, pasaž

Mostovi u Mostu 18-02h

16Izložba obuhvata fotografije novosadskih mostova – od prvog mosta na baržama do izgradnje novog Žeželjevog mosta. Fotografije su praćene opisima i zanimljivostima o svakom od njih, kao i raznim dokumentima o izgradnji mostova. Poseban deo izložbe posvećen je mostovima koji su srušeni tokom bombardovanja 1999. godine.
18-20h  Kreativno-edukativna radionica za decu  – U sklopu časa o istoriji novosadskih mostova, učesnici radionice crtaće mostove, a njihovi crteži biće izloženi kao deo postavke.

* Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Radnička 20a

Etnološka slagalica – svet i naša Vojvodina u njemu 18-21h

17Ako sve narode sveta zamislimo kao jednu veliku slagalicu, svaki narod predstavlјa komadić te slagalice. Što više saznajemo o raznim narodima koji žive na Zemlјi, naša slagalica postaje veća i potpunija. Na jednom mestu srešćete Japanca, Egipćanina, Grka, Indijanca, Eskima, ali i pripadnike narodnosti koje srećemo svakodnevno u Vojvodini: Mađara, Slovaka, Rumuna, Rusina… Radi bolјeg upoznavanja naroda, znanje ćete moći proveriti kroz zanimlјive kvizove, igrice i likovne radionice. Za najuspešnije, rezervisana je diploma „Mali kosmopolit“.

Autori radionice su članovi društva mladih istraživača „Branislav Bukurov“ iz Novog Sada.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here