Početna Porodica Nikada nije kasno da postanete bolji roditelj!

Nikada nije kasno da postanete bolji roditelj!

Da li prečesto vičete na svoje dete? Preterano brinete? Pokušavate da uradite previše? 

boljiroditelj

Većina nas ulazi u roditeljstvo sa velikim nadama, kako u vezi sa sobom, tako i vezi sa podmlatkom. Želimo da budemo brižni, puni ljubavi, strpljivi, puni energije i uvek spremni da reagujemo i igramo se sa našom decom.

A obrevši se u realnosti, ne možemo da poverujemo koliko umemo da se razljutimo na decu koju obožavamo – i da izgovorimo reči za koje smo se zakleli da ih kao roditelji nikad nećemo izgovoriti. Nekoliko izliva besa na svoju decu i – razočarali smo se u sebe…

Svi grešimo!

Današnji roditelji su većinom preopterećeni obavezama. Svi imamo predstavu o tome šta znači biti dobar roditelj, a ukoliko nešto pogrešimo, počinjemo da osećamo krivicu, a taj osećaj je možda najštetniji po našu decu. Međutim, činjenica je da svi pravimo greške.

Na sreću, krug može da se prekine. Promena vašeg roditeljskog stila isto je što i promena bilo kog aspekta vaše ličnosti. Način na koji reagujemo u odnosima sa našom decom uslovljen je načinom na koji su nas podizali naši roditelji, refleksija je svih iskustava koje smo doživeli u detinjstvu.

Ta ponašanja i stavovi duboko su utkani u naš mentalni sistem i nije ih se lako osloboditi. Ali, donošenjem svesnih odluka možete napustiti stare, frustrirajuće navike, i postati roditelj kakav želite. Deca vrlo brzo reaguju na pozitivne promene u roditeljstvu.

Autor: Life Content

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here