Početna Porodica Kutak za tate Zašto mladi očevi imaju manje seksa?

Zašto mladi očevi imaju manje seksa?

Mladim tatama nisu potrebni ni naučnici da bi im otkrili da im je nakon rođenja prvog deteta seksualni život pomalo uspavan.

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Četiri stotine mladih Filipinaca učestvovalo je u istraživanju koje je pokazalo da se seksualni život mladih očeva poprilično smanjio nakon što su dobili prvo dete. Ranijim saznanjima da se nivo testosterona smanji nakon što muškarci zasnuju porodicu pridruženi su i rezultati da se seks proređuje proporcionalno s padom nivoa testosterona.

I ne samo to. Dokazano je da muškarci nemanju manje testosterona tek nakon rođenja prvog deteta, već čim se ožene. A rođenje deteta pokazuje samo dodatni pad, zaključio je antropolog Li Getler sa Univerziteta “Notr dam” u Indiani.

Niži nivo testosterona, kažu, muškarcima pomaže da se fokusiraju na porodicu, a ne na traženje novih partnerki. Završeno je vreme sukobljavanja sa drugim mužjacima, osvajanje ženki, drugih teritorija, želja za dominacijom. Nivo testosterona utiče na odluku muškarca da se posveti porodici, ali ne i na vreme koje će posvećivati detetu. Kod očeva koji ne znaju da imaju decu, kažu, nije zabeležena nikakva promena.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba 

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here