Početna Porodica Kutak za tate Očinstvo utiče na ličnost muškarca

Očinstvo utiče na ličnost muškarca

Ne menjaju se samo žene nakon rođenja deteta. Čim dobiju dete, muškarci postaju konzervativniji i tradicionalniji po pitanju stavova o deci i kućnim poslovima. Ma koliko ranije emancipovani bili, sada počinju da veruju da je najvažnija uloga u životu jedne žene – majčinska.

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

Studija sprovedena na 2.000 Australijanaca pokazuje i da je novopečenim očevima mrska ideja da se kućni poslovi ravnomerno raspodele među partnerima. Najviše bi voleli da oni zarađuju, a da žena ostane u kući da čuva dete i da radi samo ako mora.

Uzrok promene stavova psiholozi nalaze u društvu, pre nego u biologiji. Način na koji je društvo organizovano, u pogledu porodiljskog odsustva, skraćenog radnog vremena za žene, jača tradicionalno uverenje da je majkama mesto pored deteta.

Žene, s druge strane, takođe veruju da je majčinstvo njihova najvažnija uloga, ali za razliku od muškaraca, ne veruju da posao loše utiče na njihove roditeljske sposobnosti. Takođe, sve su manje sklone izjavama da žene koje rade više vode računa o karijeri nego o deci.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here