Početna Porodica Kutak za tate Biološki sat i kod muškaraca curi! Nakon 40. manje su verovatnoće za...

Biološki sat i kod muškaraca curi! Nakon 40. manje su verovatnoće za začeće

Muškarci koji žele da postanu očevi, to treba da učine do 40. godine jer, postoji mogućnost, da će njihova deca imati veći rizik od dobijanja od ozbiljnih bolesti

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

U medicinskim studijama, ali i običnim životnim razgovorima, najčešće se spominje biološki sat žena. Sada su i muškarci upozoreni da ako žele da postanu očevi, to treba učine do 40. godine jer posle će njihova deca imati veći rizik od obole od ozbiljnih bolesti.

Specijalisti za plodnost otkrili su da muškarci nisu imuni na reproduktivno starenje kao što se ranije mislilo. Savetovali su ih da kompletiraju svoju porodicu do 40. godine kako bi smanjili šansu da njihova deca obole od Daunovog sindroma, autizma ili mentalnih bolesti

U studiji je analiziran uticaj očevih godina i način života na detetovo zdravlje. Između ostalog, navodi se kako muškarci od 40 i više godina imaju šest puta veću šansu da imaju autističnu decu nego očevi mlađi od 30 godina. Smatra se da sperma s godinama postaje oštećenija.

Zabrinjavajuće je to što se neki efekti prenose na druge generacije, te bi ovim bolestima mogli biti pogođeni i unuci.

Takođe, studija je upozorila da količine alkohola koje muškarci piju mogu uticati na decu. Bebi može biti detektovan Fetalni alkoholni spektar poremećaja koji uzrokuje probleme s koncetracijom, hiperaktivnošću i slabom koordinacijom, i u slučajevima gde majka nije pila. Konzumiranje alkohola povezano je i sa manjim mozgovima beba, kao i nižom inteligencijom.

Studija je objavljena u žurnalu “Stem Cells”.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here