Početna Porodica Kutak za tate 9 lekcija kojima svaki tata treba da nauči svoju kćerku

9 lekcija kojima svaki tata treba da nauči svoju kćerku

Ako ste majka ženskog deteta i niste zadovoljni shvatanjem koji vaš suprug ima o sebi kao ocu, bilo bi dobro da mu date da pročuta ovaj tekst…

Mada (često) nisu toga svesni, očevi su izuzetno važne figure u životima svojih kćerki. Pre svega, oni su ti koji treba da nauče svoje mezimice kako da se postave prema pripadnicima muškog roda, kao i da im svojim primerom pokažu da uloga oca u porodici nije samo da čitaju novine posle ručka i gledaju fudbalske utakmice, već da ravnopravno učestvuju u porodičnom životu, obavaljajući (ako je to potrebno) i one poslove koji su, poslovično, namenjeni majkama. Ako smatrate da vaš partner (još uvek) nije shvatio koliko je bitan u životu sopstvenog deteta (u ovom slučaju kćerke), dajte mu da pročita ovaj tekst. Pod pretpostavkom da ste ostavili časopis otvoren na ovoj stranici i da mu je naslov privukao pažnju, ovo su lekcije kojima treba da nauči svoje žensko dete:

1. Da je posebna i njemu najvažnija
Svako dete je jedinstveno, ali ono to neće saznati sve dok mu vi svojim ponašanjem to ne pokažete. Između ostalog, zadatak oca je da pomogne svojoj kćerki da otkrije svoj pravi identitet i da shvati da je posebna (i njemu najvažnija) svakom pogledu. Otac treba da prihvati i voli svoje dete onakvim kakvo jeste. Takva ljubav i podrška omogućavaju da dete razvija svoje sklonosti i samopouzdanje, da stekne osećaj za prave vrednosti i da se ostvari u životu.

2. Da zaslužuje samo najbolje u životu
Prirodno, svaki roditelj želi samo najbolje svom detetu, a da bi se to i ostvarilo, deca, a naročito ženska, moraju da nauče da veruju u sebe. Uloga oca jeste da voleći svoje “devojke” (kćerku i njenu majku) pokaže svom detetu kako se voli i kako se uživa u sadašnjem trenutku. Takođe, otac treba da nauči kćerku da je sreća u onome što osobu čini zadovoljnom i da ona ne zavisi od mišljenja i kriterijuma drugih ljudi.

3. Da bude dovoljno jaka
Jedna od najvažnijih stvari kojoj otac treba da nauči kćerku jeste da veruje sopstvenim snagama. Verujući sopstvenim sposobnostima, prevazići će strah od neuspeha i steći hrabrost potrebnu da se uhvati u koštac s problemima, ma kakvi oni bili. U okviru ovog procesa, otac treba da nauči kćerku da će se u životu neminovno suočavati sa padovima i neuspesima, ali da to ne sme da osujeti njene nove pokušaje. Očevi su veliki autoriteti kćerkama i mnoge devojčice se često ugledaju na njih.

4. Da treba slobodno da iznosi svoje mišljenje
Prevazilaženje straha da se kaže šta se misli i oseća nikada nije lako, podjednako za decu i odrasle. Ljudi oklevaju da iznesu svoja stvarna mišljenja/osećanja, jer ne žele da povrede, razočaraju ili razljute druge. Zbog toga, otac treba da pomogne svojoj kćerki da prebrodi ovaj strah i da bezstraha iznese šta misli i kako se oseća, pre svega u krugu svoje porodice.

5. Da treba da bude samodisciplinovana
Samodisciplina je jedna od najvažnijih i najkorisnijih veština kojom treba da vlada svaki čovek. Ona se stiče pre svega u porodici, pri čemu otac igra vrlo bitnu ulogu u izgrađivanju unutrašnje snage i samokontrole kod svoje devojčice. Kao i sve najvažnije živtne lekcije i ova se uči na primerima. Očeva odlučnost i posvećenost onome što radi biće sasvim dovoljna da nauči dete disciplini. Ipak, u vaspitavanju pronađite pravu ravnotežu između odviše prijateljskog odnosa i prevelike strogosti prema kćerki.

6. Da nauči kako da se odbrani
Otac je oduvek bio zaštitnik kuće, onaj koji pruža sigurnost svim članovima porodice. Ali, imajući u vidu današnji način života, svi ukućani, bez obzira na pol treba da nauče kako da se zaštite sebe od neugodnih i rizičnih situacija. Upravo zbog toga, otac treba da nauči svoju kćerku kako da se odbrani od negativnih uticaja i potencijalnih opasnosti. Budući da život donosi mnoge nepredvidljive situacije i kćerke treba da nauče da odbrane svoje interese i onda kada nema muškarca pored njih.

7. Da bude nezavisna
I ova lekcija spada među najvažnije u životu. Kćerka treba da shvati da ne mora da zavisi od muškarca, ni na koji način. To će postići tako što će je podsticati u njenim htenjima i interesovanjima, pomagati joj u rešavanju zadataka, ali samo do one mere koliko je potrebno da ona sama nastavi gde je zapela.

8. Da izgradi samopouzdanje
Samopouzdanje je karta za životnu sreću i dobro zdravlje. Da bi pomogao svojoj kćerku da izraste u sigurnu osobu, otac treba da je pohvaljuje, ali prvo njenu inteligenciju i sposobnost, pa tek onda izgled. Naravno, pored toga devojčica treba da oseti da je voljena i poštovana, što će pomoći da izgradi emotivnu inteligenciju.

9. Da je prava ljubav bezuslovna
Iako mnogi kažu da je roditeljstvo jedna od najtežih životnih uloga, ona vam ujedno daje priliku da omogućite detetu da oseti snagu bezuslovne ljubavi. Voleti bezuslovno znači davati, bez očekivanja da ćete išta dobiti za uzvrat. Bude li otac bezuslovno voleo svoju kćerku, ona će izrasti u osobu s pozitivnim stavom prema muškom rodu. Ako se ovome pridodaju sve prethodno naučene lekcije, to bi mogao biti dobar osnov da će vaša mezimica jednog dana napraviti dobar izbor partnera.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here