Početna Porodica Kutak za mame Zašto sve manje mama u Srbiji doji svoje bebe?

Zašto sve manje mama u Srbiji doji svoje bebe?

Samo 13,7 odsto majki u Srbiji hrani bebu isključivo svojim mlekom prvih šest meseci posle porođaja, pokazali su poražavajući rezultati Unicefovog istraživanja…

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Broj žena u Srbiji koje u prvih šest meseci posle porođaja svoje bebe hrane isključivo dojenjem u poslednjih pet godina pao je sa 15 na 13,7 odsto.

Tek svaka sedma majka hrani bebu samo svojim mlekom, a nešto manje od polovine porodilja doji svoju bebu uz dodatak formula, poražavajući su i alarmantni rezultati istraživanja Unicefa za proteklu godinu. Blagodeti koje od dojenja imaju i mama i beba ništa ne može da zameni, ali poražavajuća činjenica je da i pored toga veoma mali broj žena u Srbiji to i čini.

Neraskidiva veza sa detetom
Povezanost između majke i tek rođene bebe nešto je sasvim jedinstveno u prirodi. A dojenje kao srž te povezanosti hiljadama godina bilo je jedini izvor hrane, pića, života za tek rođenu bebu. I mada je svet toliko napredovao, naučnici ni dan-danas nemaju magičnu formulu prema kojoj bi stvorili nešto nalik majčinom mleku. Koliki značaj dojenje ima za bebu govori i to što Američka akademija za pedijatriju preporučuje da majčino mleko treba da bude osnovna hrana deci do kraja prve godine života, pa i nakon toga, dok Svetska zdravstvena organizacija savetuje majkama da doje decu do kraja druge godine, pa i posle toga.

Estetika kao prepreka
Zašto onda tako malo žena u Srbiji doji? Najveći razlog, prema rečima psihoterapeuta Zorana Milivojevića, jeste estetski. Pored raznih predrasuda, manjka informacija, ovo je, nažalost, najveća prepreka kod mladih majki da svojoj bebi pruže najbolju osnovu za dalji život.

Šta kažu stručnjci pogledajte na sledećoj strani…

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here