Početna Porodica Kutak za mame Zašto je ženama potrebno više sna?

Zašto je ženama potrebno više sna?

Lepši pol ima veću potrebu za snom, otkrili su naučnici sa Louborou Univerziteta, a evo i zbog čega…

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

Stručnjaci iz Centra za istraživanje sna na Louborou Univerzitetu kažu kako ženama treba dvadesetak minuta sna više nego muškarcima jer ženski mozak tokom dana obavlja teže zadatke nego muški. Istraživanje je sprovedeno među 210 muškaraca i žena srednjih godina.

Jedna od najvažnijih funkcija sna je da omogući mozgu da se oporavi i obnovi“, rekao je autor studije Džim Horne.

Za vreme sna se korteks, najrazvijeniji deo mozga koji je zadužen za ‘izvršne funkcije’, a to su sposobnosti upravljanja poput snalaženja u vremenu, rasuđivanja, kontrole poriva, planiranja, organizacije i kritičkog razmišljanja, isključuje i počinje da se obnavlja i oporavlja“, objasnio je.

“Dužina sna zavisi od kompleksnosti i intenziteta moždane aktivnosti tokom dana”, ističe Horne.

Što više koristite mozak tokom dana, tom će organu više trebati da se oporavi, a posledica toga je potreba za većom količinom sna. Žene najčešće svakodnevno simultano obavljaju više zadataka, pri čemu mozak funkcioniše na složeniji način nego kod muškaraca. Zbog toga je njihova potreba za snom veća. Reč je o prosečno dvadesetak minuta sna više“, objasnio je Horne.

Ovaj naučnik je takođe istakao da je i onim muškarcima koji obavljaju kompleksnije poslove pri čemu moraju “donositi važne odluke” ponekad potrebno više sna, nego onim muškarcima koji obavljaju jednostavnije poslove.

Studija je pokazala i kako je loš san žena povezan s brojnim nuspojavama – dubokom teskobom, pojačanim osećajem neprijateljstva prema drugima, depresijom i ljutnjom.

Kod muškaraca takve nuspojave nekvalitetnog sna nisu primećene, kazao je Horne.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here