Početna Porodica Kutak za mame Saznajte kako odabrati idealna kolica

Saznajte kako odabrati idealna kolica

Imati bebu istovremeno znači i nabavku kolica. Bez njih je nazamislivo otići u šetnju ili boraviti van kuće. Zbog toga je veoma važno obratiti pažnju pri kupovini ovog veoma važnog artikla…

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

Prva stvar koju bi trebalo da se zapitate kad krenete u kupovinu jeste kada ćete i koliko koristiti kolica. Ako planirate jedno dete i vožnju po gradskim ulicama, igralištima i tržnim centrima, dovoljna su jednostavna i jeftinija kolica. Ako pak želite da vaša kolica izdrže nekoliko beba, a uz to planirate da ih vozite po svim tipovima površina, u tom slučaju trebalo bi da kupite zahtevniji model. Pravilo je jednostavno: što duže planirate da ih koristite, neophodnija su veća ulaganja.

Spram potrebe i model

Tropoložajna kolica

Idealna su za one koji žele da kupe samo jedan model. Naslon je moguće potpuno spustiti, pa su idealna za novorođenče, budući da prate njegov razvoj sve do sedećeg položaja. Mogu se koristiti čak do treće godine detetovog života.

Kišobran kolica

Nisu odgovarajuća za ”nesedeće” bebe, odnosno za mlađe od šest-sedam meseci, jer se ne mogu spustiti u ležeći položaj. Ipak, lagana su, lako se sklapaju, pa su idealna za veću decu, putovanja i vožnju javnim prevozom.

”Tri u jedan”

Ovakva kolica sadrže i korpu za novorođenče i auto-sedište, a cena im je obično prilično visoka. Ako želite ovakva kolica, znajte da ćete i auto-sedište i korpu moći koristiti samo nekoliko meseci, pa proverite koliko vam je ovaj paket isplativ. Nakon trećeg meseca beba će biti prevelika za nosiljku, a sedište će joj postati tesno već oko šestog meseca, kada počne da sedi.

Kolica s tri točka

Postoje dva tipa trotočkaša: onaj za sve terene i onaj za džogiranje. Ovakva kolica idealna su za mame koje vode aktivan život. Mana im je to što (uglavnom) naslon ne može da se spusti do ležećeg položaja, pa stoga nisu preporučljiva za bebe čiji vratni mišići još uvek nisu ojačali.

Dvostruka kolica

Namenjena su blizancima ili deci koja su na svet došla ubrzo jedno za drugim. Klasična blizanačka kolica često ne mogu da prođu kroz vrata ili pored parkiranih automobila, pa su ona sa sedištima postavljenim jedno iza drugog mnogo praktičnija.

Ostatak teksta pročitajte na sledećoj strani…

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here