Početna Porodica Kutak za mame SAVETI ZA NOVOPEČENE MAME: Kako organizovati haotičan dan

SAVETI ZA NOVOPEČENE MAME: Kako organizovati haotičan dan

Tokom trudnoće imali ste velike planove. Radovali ste se maženju, gugutanju i idiličnim šetnjama sa svojom bebom. A sada kada je ona konačno tu, nalazite se pred neplaniranim izazovima. Umesto da uživate u majčinstvu, bezuspešno pokušavate da uskladite dojenje, menjanje pelena i uspavljivanje sa ostalim obavezama, jer dan za vas prekratko traje. Još ako imate blizance, dnevnim poslovima nikad kraja…

Umesto da očajavate pred gomilama neopeglanog veša i neopranih sudova, vreme je da se bolje organizujete i uz pomoć nekoliko trikova uštedite dragoceno vreme.

NAUČITE DA ZAMASKIRATE NERED

PROBLEM: Ono što vam je nekada predstavljalo standard čistoće, s bebom će delovati kao čista utopija i nedostižni cilj. Celodnevno sklanjanje razbacane garderobe, pelena i igračaka, brisanje, usisavanje… i taman kada pomislite da ćete moći na zaluženi petominutni odmor, shvatite da je vaša mrvica upravo izbacila sve mleko koje je posisala, i to po tepihu.

REŠENJE: Za početak prilagodite svoja očekivanja i opustite se. Niko vam neće zameriti što su vam pelene i benkice razbacane po kući ili ako se na policama nalaze tragovi prašine.

U situaciji kada nemate vremena ili snage za spremanje naučite da zamaskirate nered. Za početak, nabavite tri kutije s poklopcima, u koje ćete moći da potrpate sve što vam se nađe na putu, a koje će biti smeštene u sobi u kojoj najviše boravite. Neka jedna bude za bebine prljave stvari, druga za vaše, a treća za razne sitnice. Svaki put kad vam se nešto nađe na putu, smestite u odgovarajuću kutiju, a na kraju dana (ili kada beba zaspi), moći ćete mnogo lakše da razvrstate sadržaje sve tri kutije.

Napravite i ”higijenski ćošak”, gde ćete smestiti stvari za prvu pomoć pri čišćenju. To može biti kutija u kojoj ćete držati tečnost za dezinfekciju, ”štrcka” s vodom, krpu ili vlažne maramice, kao i praška za brisanje prašine. Za brzinsko čišćenje mrva i sitnih otpadaka po podu, koristite mali usisivač za auto, koji je jednostavan za rukovanje i zgodan za odlaganje u higijensku kutiju. Trudite se da vam ova kutija uvek bude pri ruci.

RADITE S BEBOM

PROBLEM: Verovatno vam priča o bebi koja zadovoljno guče u kolevci zvuči kao mit. Pitate se gde grešite, pošto vaš ”zamotuljak” ne možete ni minut da bude u krevetiću a da se ne zaceni od plača. Ne brinite sve radite kako treba. Neke bebe jednostavno ne vole da samuju, čak i kada su site, presvučene i naspavane.

REŠENJE: Bilo da imate ”društvenu” bebu ili vam jednostavno nedostaje vremena, rešenje je u multitaskingu. Jednostavno upakujte bebu u sling maramu i nosite je po kući dok obavljate poslove. Ona će uživati u ljuljuškanju, možda će je zvuk usisivača uspavati, a najviše će joj prijati što je blizu vas. S druge strane, vi ćete moći da poradite sve po kući, a usput i da joj udelite po koji poljubac. Ovakva ušteda vremena moguća je čak i s blizancima, bilo tako što ćete korisiti dve marame, ili će jedna beba biti u marami s vama a druga s nekim ko vam pomaže (suprug, baka ili bebisiterka).

ISPLANIRAJTE NEDELJNI MENI

PROBLEM: Koliko vremena dnevno potrošite na planiranje i pripremu obroka? Kada se tome doda nabavka namirnica, koju dodatno komplikuje vaša neizbežna pratnja (otežavajuća okolnost je ukoliko imate mnogobrojniji podmladak), verovatno imate utisak da neprekidno razmišljate o hrani.

REŠENJE: Jednom nedeljno sastavite sedmodnevni meni, na kom će se nalaziti svi obroci i užine. Nakon toga, spremni ste za veliku nabavku. Napravite spisak svih potrebnih namirnica i krenite u kupovinu.

Na kraju, da biste ubrzali kasniju pripremu obroka, iseckajte meso i povrće, spakujte sve u označene kese i odložite u zamrzivač.

PAMETNO HRANJENJE

PROBLEM: Ma koliko da uživate dok dojite bebu ili se topite od miline gledajući je kako slatko ”cokće” mleko iz flašice, ponekad vam se čini da to predugo traje. Poseban problem predstavlja ukoliko imate blizance jer njihovi podoji mogu delovati kao beskonačni koncentrični krugovi taman kada jedan završi, drugi je gladan.

REŠENJE: Napravite kutak za hranjenje i u njemu držite stvari poput grickalice za nokte, četke za bebinu kosu, svoju kremu za lice, omiljeni časopis, knjigu ili neke druge vama bitne stvari. Svaki put kada hranite bebu iskoristite taj period za sređivanje bebinih noktića, iščešljavanje, hidriranje vašeg lica ili se jednostavno opustite čitajući sakupljajte energiju za nove obaveze.

Sa blizancima je situacija nešto komplikovanija, posebno ukoliko dojite. Možete pokušati s jastukom za blizance, koji je mnogim mamama pomogao da uspostave dobru laktaciju, te da ujednače ritam dojenja oba mališana.

BUDITE UVEK SPREMNI

PROBLEM: Bilo da se radi o odlasku u šetnju, vožnji kolima ili redovnom pregledu kod pedijatra, izlazak s bebom mora biti dobro isplaniran. Dovoljno će biti da zaboravite vlažne maramice ili da se zaglavite u saobraćaju i eto nevolje.

REŠENJE: Pripremite dve torbe s istim sadržajem i jednu uvek držite u kolima. Spakujte po dve rezervne (kompletne) preobuke, dude varalice, dovoljne količine jednokratnih pelena, pamučne pelene za bljuckanje, vlažne maramice, igračku i flašicu s vodom, jer ćete u protivnom morati ili da se vraćate kući ili da gubite vreme i novac kupujući nešto što već imate kod kuće.

Planirajte unapred. Trudite se da na pregled kod pedijatra odlazite što ranije kako biste izbegli gužve i čekanja, a ukoliko idete kolima, zaobilazite prometne raskrsnice i delove dana kada su saobraćajne gužve.

Napravite svoju kućnu apoteku. Konsultujte se s pedijatrom i napravite spisak neophodnih lekova, kremica i zavoja, kako biste mogli da reagujete u hitnim slučajevima.

IZBORITE SE S GOMILAMA VEŠA

PROBLEM: Verovatno ste iznenađeni količinom prljavog veša nakon samo jednog dana, još ako beba koristi platnene pelene, pranju kao da nema kraja. Zatim na red dolazi peglanje, pa slaganje i tako ukrug.

REŠENJE: Za početak je veoma važno da u startu sortirate prljav veš tako da vam preostane samo da ga ubacite u mašinu. Dobro rešenje može biti plastični fiokar koji će imati delove za lako raspoređivanje odeće. Bebine stvari izdvojte, a i njih rasporedite prema nekom kriterijumu, koji je vama zgodan. Trudite se da dnevno operete bar jednu mašinu kako vam se prljav veš ne bi gomilao. Bebine čarapice možete prati upakovane u mrežici ili jastučnici i na taj način izbeći njihovo gubljenje.

Najbolje način da dezinfikujete bebine pelene i odeću jeste peglanje. Da biste sebi uštedeli vreme, prilikom odabira pegle vodite računa o tome da to bude kvalitetan proizvod kojim ćete u kratkom vremenu moći uspešno da ispeglate velike količine veša.

Foto: Guliver/Thinkstock

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here