Početna Porodica Kutak za mame Ovo niste znali o roditeljstvu!

Ovo niste znali o roditeljstvu!

Pre nego što rodite dete, o roditeljstvu vam pričaju u superlativima, ali neke stvari izbegavaju da kažu. Saznajte koje su to stvari…

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Pre nego što rodite dete, o roditeljstvu vam pričaju u superlativima, pa obično mislite na mirišljave bebice, ćebence i slatku garderobicu. I onda vas opali stvarnost. Možda je ipak trebalo da vam kažu i ovo.

Ne prođe sve brzo
Jedan od najiritantnijih saveta verovatno je onaj da će “sve to ionako brzo proći”. Možda će i vama iz perspektive 50 i kusur izgledati tako. Ali kada imate malu decu, vreme tako sporo teče. Ipak, to je dobro, imate više vremena za greške i njihovo rešavanje.

Budni ste bar pola noći
Imaju male bebe dobar apetit i moraju da jedu na svaka tri do četiri sata. Zaboravite na spavanje cele noći, zaboravite na odmor. Na sreću, bebe su tako slatke i mirišljave da im sve morate oprostiti, čak i nespavanje.

Nedostatak sna je užasan
To je grozno, nešto najgore. Osećate se konfuzno, zaboravljate sve, pa skoro i fizičku bol. Odmah treba da znate, ovo stanje će vas držati dok vaše dete ne odraste.

Držite svoje dete koliko god želite
Ne možete razmaziti dete, ali možete razmaziti tinejdžera. Bebu nikada. Ljubite ih, nosite i ne ostavljajte da plaču.

Dojenje je najbolje, ali…
Čuli smo, pročitali, znamo. Dojenje je najbolje. Nema te formule koja može jednako kvalitetno nadomestiti majčino mleko. Mada dojenje izgleda lagano, nije ni približno jednostavno kao što se čini. Neke žene ne uspeju i to je OK. Niko, baš niko im ne sme držati predavanja o tome.

Izađite napolje
Bebe su male. Lako im se menjaju pelene, lako ćete ih nositi, jer nisu teške, zato izađite napolje, prošetajte i družite se.

Potražite podršku
Kupite dobar grudnjak, on je važan za vaše grudi. Ozbiljno će vam trebati dobra podrška i u prijateljima, zato nađite mame sa kojima možete komunicirati, družiti se i podeliti iskustva.

Potražite pomoć
Od devet do 16 odsto žena pati od postporođajne depresije. To je uobičajena pojava i o tome treba govoriti, a žene bi zato trebalo da potraže pomoć. Ako osećate da ste iscrpljeni, nervozni ili previše uzbuđeni, popričajte sa bližnjima ili terapeutom.

Ne budite preoštri prema sebi
Volite li svoje dete? Činite li za njega najbolje što znate? Ako je odgovor da, potapšajte se po leđima i recite sebi da radite dobar posao. I samo napred, ne osuđujte se više i ne kritikujte.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here