Početna Porodica Kutak za mame Nesanica i hronični umor: Uzroci i rešenja

Nesanica i hronični umor: Uzroci i rešenja

Foto: Gulliver/Thinkstock

Pronađite pravu terapiju

Ukoliko ne možete da se naspavate ni nakon uvođenja novih navika, možda su vam potrebne konsultacije sa lekarom koji če utvrditi da li patite od poremećaja spavanja. Ukoliko lekar potvrdi problem, najverovatnije će vam prepisati lekove za spavanje, terapiju vezanu za apneju u snu ili kognitivnu bihevioralnu terapiju protiv nesanice. Kognitivno bihevioralna terapija predstavlja jedan vid psihoterapije i odličan je izbor ukoliko izbegavate da koristite lekove.

Uzroci nesanice

Uzroci nesanice su mnogobrojni: različito vreme ustajanja, različito vreme odlaska u krevet, rad po smenama, redovno uzimanje lekova za povišen pritisak, alergije, astmu, depresiju…Ali na kvalitet sna u toku noći može uticati popodnevna dremka, koja, ukoliko je praktikujete, ne bi trebalo da traje dugo. Hrana i piće imaju veliku ulogu…

Alkohol dovodi do čestih buđenja u toku noći, dok kofein i nikotin razbuđuju. Nesanicom se mogu nazvati i poremećaji spavanja kao što je sindrom nemirnih nogu, od kog pati deset posto ljudi. Čest poremećaj je opstruktivna apneja (zastoj disanja koji dovodi do smanjenja nivoa kiseonika u telu), od koga pati 24 posto muškaraca i 9 posto žena.

Pročitajte i…O njenim očima priča ceo svet: Klaudija je jedan od najuspešnijih modela (FOTO)

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here