Početna Porodica Kutak za mame Kutak za mame: Koje namirnice ne treba držati u frižideru?

Kutak za mame: Koje namirnice ne treba držati u frižideru?

Upravo ste se vratili iz megamarketa, a frižider vam je pun…

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

Ali da li je svim tim stvarima mesto u frižideru? Stvar je u tome što mnogo voća i povrća može da preživi bez stajanja u frižideru, zajedno sa još nekim interesantnim namirnicama.

Postoje dve vrste bakterija koje izazivaju probleme: patogene bakterije – koje izazivaju bolesti hranom i kvarljive bakterije – koje samo menjaju ukus, izgled i miris hrane. Kada se u hrani razvije opasan nivo patogenih bakterija ona i dalje može imati isti ukus, miris i izgled, iako je u stvari opasna po zdravlje.

Predstavljamo vam 30 namirnica koje mogu ostati dobre čak i ako se ne drže u frižideru.

1. Krompir – Kada je previše hladno, skrob u krompiru se pretvara u šećer, koji krompiru daje ružan ukus. Držite ga u papirnoj kesi, na tamnom i suvom mestu.

2. Med – Kada se med drži u frižideru postaje kristalizovan preliv. Držite ga na sobnoj temperaturi, podalje od direktne sunčeve svetlosti.

3. Paradajz – počinje da gubi ukus kada se drži u frižideru i postaje gnjecav.

4. Jabuke – isto kao i paradajz, počinju da gube ukus i teksturu nakon provedenog vremena u frižideru. Ostavite ih jednostavno na radnoj površini ili u neku činiju. Za hrskaviji ukus, pola sata pre nego ćete je pojesti stavite je u frižider. Samo tada sme da se drži na hladnom mestu.

5. Crni luk – Najbolje mesto za njegovo držanje je u papirnoj kesi, na suvom i tamnom mestu. Kada se drži u frižideru omekša i prenosi jak miris luka na ostale namirnice.

6. Kikiriki puter – dugo traje i kada je na suvom i tamnom mestu.

7. Hleb – Možda ćete biti u iskušenju da ga stavite u frižider, ali je istina da se tamo brže osuši. Umesto u frižideru, držite ga na suvom mestu ili u posebnoj kutiji za hleb.

8. Banane – nikako nisu za držanje u frižideru, pa ih zato držite u nekoj činiji. Ako se desi da pocrne, stavite ih u zamrzivač kako bi se brzinski stvrdnule.

9. Većina ulja – su bezbedna ako se čuvaju na sobnoj temperaturi. Ako ulje ima niži nivo zasićenih masti, kao što je suncokretovo ulje, imaće više prednosti ako se čuva na hladnijem mestu kao što je taman kredenac ili u vratima frižidera.

10. Avokado – Celi avokado držite na radnoj površini ili u nekoj činiji, a ostake u frižideru kako se ne bi pokvarili. Međutim, držanjem u frižideru će izgubiti ukus, tako da je najbolje odjednom da ga iskoristite celog.

11. Papričice – crvene, zelene, žute, pa i čili papričice je dobro držati u papirnoj kesi u hladnom kredencu ili fioci.

12. Citrusno voće – pomorandže, limun i limete možete držati na sobnoj temperaturi u činiji ili radnoj površini. Samo obratite pažnju da ih ne “udarite” jer zbog toga mogu početi da trule.

13. Bobičasto voće – Sveže bobice inače imaju kratak rok trajanja, tako da je bolje da ih odmah pojededte nakon dan, dva od kupovine i li ih zamrznite za kolače i torte.

14. Dinje – je najbolje držati izvan frižidera. Jednom kada se stave u frižider, imaju tendenciju da se lome.

15. Kečap – Verovatno ste primetili da se u nekim prodavnicama kečap ne drži u frižideru i to je sa razlogom. Ne mora se držati u frižideru, čak i kada se otvori, zato što ima dovoljnu količinu sirćeta i konzervansa koji mu ne dozvoljavaju da se pokvari.

16. Džem – Zbog velike količine konzervansa u džemovima i želeima, takođe je okej držati ih izvan frižidera čak i kada se otvore.

17. Koštunjavo voće – nije baš veliki “prijatelj” sa frižiderom, tako da ih možete držati dok ne sazru.

18. Kiseli krastavčići – su još jedna namirnica sa visokim brojem konzervansa, najviše sirćeta koja će ostati hrskava i ako se drže u ostavi. Ali ako baš volite hladne kisele krastavce, stavite ih u vrata frižidera, tako ostavljajući najhadnija mesta za namirnice kojima je zaista potrebno to mesto.

19. Beli luk – držite u papirnoj kesi, na tamnom mestu. Imaće odličan ukus nedeljama.

20. Kafa – Mnogi misle da kafa zaslužuje mesto u frižideru, međutim najbolje je da se drži na sobnoj temperaturi. Zbog takvog načina čuvanja prirodna ulja mogu dati božanstven ukus vašoj jutarnjoj kafi.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here