Početna Porodica Kutak za mame Kutak za mame: Kada se stvarno gojimo – danju ili noću?

Kutak za mame: Kada se stvarno gojimo – danju ili noću?

Upoznati smo sa činjenicom da nas kasni večernji obroci goje, iako su istraživanja po ovom pitanju podeljena na više strana. Neke kažu da treba jesti samo do određenog vremena, dok druge podržavaju noćne obroke. Verovali ili ne, postoji još jedna studija koja tvrdi da uopšte nema razlike između dnevnog i noćnog unošenja kalorija u organizam!

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

Tokom dana smo aktivniji, pa se samim tim kalorije više troše. Noću isto trošimo kalorije, ali mnogo manje i sporije, a pored trošenja energije, telo skladišti i odgovarajuću količinu masti. Uglavnom, gubljenje kilograma se svodi na razliku između uskladištenih i oksidovanih masti.

Šta je jako bitno? Bitno je da znamo koliko otprilike kalorija unosimo i koliko trošimo. Ako dnevno unesemo 1500 kalorija, i isto toliko i potrošimo kroz vežbanje ili fizički rad, plus osnovne radnje čoveka – težina će nam ostati ista. Ako pojedemo više kalorija, nego što ih istrošimo – gojimo se i obrnuto.

Zaključak je da, za održavanje naše idealne težine treba umereno da jedemo i da se bavimo fizičkom aktivnošću, a da za mršavljenje jedemo manje kalorijsku hranu koju ćemo u toku dana sagoreti. Preko noći će organizam sagoreti „ostatak“ ako ga ima i to je to – kilaža će biti na mestu.

Potpuno je nebitno da li ćemo jesti noću ili danju, sve dok te kalorije možemo da istrošimo na bilo koji način. Međutim kao i svuda, vrlo je bitna umerenost – kako u hrani, tako i u vežbanju.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here