Početna Porodica Kutak za mame Kutak za mame: Istopite salo bez gladovanja uz paleo ishranu

Kutak za mame: Istopite salo bez gladovanja uz paleo ishranu

Paleodijeta ili LCHF koju je osmislio profesor Loren Kordejn, zasniva se na ishrani naših prapredaka iz perioda paleolita (starije kameno doba). Iako su prve asocijacije na ovu dijetu velike količine mesa, to ipak nije tako.

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

Tvorac ovog režima ishrane tvrdi da žitarice nisu bile deo praistorijske ljudske ishrane, te da su uvedene u jelovnik tek u vreme agrokulturne revolucije (koja se dogodila pre oko 10.000 godina). Osim toga, profesor Kordejn je dokazao da je DNK današnjeg čoveka potpuno isti kao onaj koji su imali naši praprapreci, te da našem telu nisu potrebne namirnice koje oni nisu konzumirali. Uostalom, proces evolucije trajao je više miliona godina a sve do pre 10.000 godina (što je izuzetno malo u odnosu na sveukupan proces čovekove evolucije) čovek nije konzumirao žitarice i proizvode od njih.

Za vreme paleolita ljudi su se oslanjali samo na lov životinja i sakupljanje biljaka i
bobica koje su koristili u ishrani. Nije bilo poljoprivrede niti bilo kakve obrade zemlje u to vreme. Hranili su se samo onim što im je davala priroda.

Šta treba jesti a šta ne ukoliko želite primeniti paleo način ishrane te i željene i neželjene efekte pogledajte na sledećim stranama…

Kliknite dalje za nastavak teksta —>

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here