Početna Porodica Kutak za mame Koliko vremena deca zaista provode sa roditeljima?

Koliko vremena deca zaista provode sa roditeljima?

Jednostavna računica koju je napravila mama dvoje mališana Dajana Šipraga, pokazala je koliko sati dnevno mame koje rade provode sa svojim mališanima (uz sve srećne okolnosti)…

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

Mama radi osam sati ako je baš srećnica. Od 7-8 do 15-16 časova. Ako je baš srećnica, ne potroši više od pola sata na put od posla do kuće.

Ako je dete u vrtiću, kupi dete iz vrtića, ona ili tata i onda tek idu kući.

Vrlo verovatno će praviti ručak ako veče pre to nije uradila za sledeći dan. Moguće da je to uradio i tata, mamina mama, neko u nekom restoranu ponekad. Ako ne, dete se u toku kuvanja kači na maminu nogu. Traži pažnju.

Mama pravi ručak ili ga podgreva. Već je prošlo oko sat – sat ipo od završetka radnog vremena, a mama se tek uključuje u pogon. Iz kupatila/spavaće sobe/prostorije koju sprema dok se ručak kuva viče na dete da ne dira nešto ili da prestane sa nečim.

Svi jedu. Treba još skloniti sudove, srediti veš, još nešto u gradu obaviti…

Tata nesebično preuzima svoj deo posla ovoj srećnoj mami.

Već je veče. Dete se sprema na spavanje. Kupa, malo mazi i idemo ponovo isti program sledeći dan.

Satnica je u proseku takva sa eventualnim varijacijama na temu.

Mama na raspolaganju ima otprilike osam budnih sati da bude sa svojim detetom, da se bavi obavezama (u koje spadaju i posete prijateljima sa decom jer su i one tempirane, ugurane i uplanjene da najmanje škode izvršavanju nekih neodložnih poslova), da provede vreme sa tatom, svojim nekadašnjim partnerom, da se možda posveti sebi i ako baš, baš ima sreće da se odmori.

Vreme provedeno samo sa detetom je jako kratko. Čisto radi eksperimenta probajte same da vidite koji je vaš prosek u toku radne nedelje. Ne računajte vreme hranjenja i kupanje.

Šta deca kažu?
Istraživanja kažu da odsustvo majke, odnosno oba roditelja, zbog posla ne škodi razvoju deteta. Ovo ne važi ako majke odu na posao pre nego što beba navrši godinu dana i potrebno je da dete živi sa oba roditelja čija radna nedelja ne prelazi ili se kreće oko 40 sati.

Pitanje se postavlja ko je finansirao istraživanja jer moje dosadašnje iskustvo sa istržavanjima kaže da na ishod istraživanja itekako utiče onaj ko ih plaća. Ovo sad nije tema, ali nije loše ovo imati na umu.

Šta mame kažu pogledajte na sledećoj strani…

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here