Početna Porodica Kutak za mame Kako telo reaguje na nedostatak sna?

Kako telo reaguje na nedostatak sna?

Svi znamo da nije zdravo, ali da li ste pomislili da koji kilogram viška može biti direktno povezan sa ovim?

Foto: Albumarium
Foto: Albumarium

Spavanje koje veoma varira može u velikoj meri da nam poremeti organizam i napravi posledice koje možda ne bismo direktno vezali sa tim.

Odlazak u krevet i buđenje u što približnije vreme svakog dana je ključno za naše zdravlje, pa čak i par izuzetaka tokom nedelje pravi razliku… Ovako se, između ostalog, nedostatak sna manifestuje na nama.

Bore
Tokom sna vaše telo oslobađa melatonin, koji je prirodni antioksidans. Kada ne spavate dovoljno, biće i manje antioksidansa, a oni su ključni u borbi protiv slobodnih radikala koji su glavni krivci za nastanak bora.

Pročitajte i… Nedostatak sna može uzrokovati gojaznost!

Bubuljice
Hormoni stresa, u koje spada i kortizol, povećavaju se velikom brzinom kada ste umorni. Između ostalog, oni izazivaju i zapaljenja na koži, što uzrokuje pojavu bubuljica.

Naduvenost
Kako se nivo kortizola povećava, vaše telo takođe zadržava vodu. S obzirom da je koža na kapcima i oko očiju najtanja, tu je problem i najizraženiji.

Suva koža
Nedostatak sna smanjuje prirodnu vlažnost kože i čini je suvom i perutavom.

Višak kilograma
Nedostatak sna dovodi do toga da vaše telo oslobađa previše grelina, hormona koji je odgovoran za osećaj gladi, a istovremeno čini da organizam stvara manjak leptina, hormona koji nam govore da smo siti, tako da se zapravo javlja dvostruku problem usled kog se okrećemo ka hrani.

Možda ne možete ili ne želite da spavanje pretvorite u rutinu, pa ne stižete da se dovoljno naspavate, ali to je svakako nešto na čemu bi trebalo raditi.

Ukoliko vam nabrojane stvari nisu dovoljna motivacija da odvojite barem osam sati u kontinuitetu za spavanje dnevno, ne zaboravite da su ovo samo neke koje se brže primete, a da postoje brojne koje mogu da se dogode čije posledice nije tako jednostavno korigovati drugačijom organizacijom.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here