Početna Porodica Kutak za mame Iznenađujući znakovi endometrioze

Iznenađujući znakovi endometrioze

Abdominalni grčevi, nagle promene raspoloženja, glavobolje i neredovne menstruacije su samo neki od simptoma endometrioze, stanja kod kojeg se tkivo endometrijuma nalazi van samog endometrijuma i materice. Tokom menstruacije to tkivo se razgrađuje i zadržava u telu, zbog čega može uzrokovati intenzivne bolove.

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

Probavne tegobe
Bolovi u stomaku, zatvor i dijareja mogu biti neki od znakova sindroma iritabilnog kolona, ali i endometrioze. Ako se simptomi dodatno pogoršavaju tokom menstruacije, vrlo verovatno je u pitanju endometrioza. Endometrioza se može proširiti na tkiva digestivnog sistema. Jedini način da budete sigurni da li je u pitanju endometrioza ili sindrom iritabilnog kolona jest laparoskopija.

Bolovi u gornjem delu tela i poteškoće s disanjem
Endometrioza se može proširiti na bilo koji deo tela – ruke, bedra pa čak i dijafragmu. Na primer, žene, kod kojih se endometrioza proširi na dijafragmu, osećaju poteškoće s disanjem i bolove u gornjem delu tela, naročito u rukama.
Ako se bolovi u gornjem delu tela i problemi sa disanjem pogoršavaju tokom menstruacije, postoji velika verovatnoća da je u pitanju endometrioza.

Neplodnost
Kada reproduktivni sistem radi kako treba, svaki mesec se otpušta jedno jajašce i verovatnoća začeća je na normalnom nivou. No, kod žena koje pate od endometrioze, abnormalni rast tkiva endometrijuma uzrokuje nastanak problema sa začećem.
Žena svaki mesec ima oko 20% verovatnoće da će začeti, a endometrioza tu verovatnoću smanjuje za 10%. Istraživanja su pokazala da je veliki broj slučajeva neplodnosti kod žena zapravo posledica endometrioze.

Učestalo mokrenje
Kao i kod infekcije urinarnog trakta, endometrioza može uzrokovati učestalu potrebu za mokrenjem i osećaj kao da je mehur konstantno pun, naročito tokom menstruacije. Veliki broj žena isprva pomisli da je u pitanju infekcija urinarnog trakta, a zapravo je reč o endometriozi.

Endometrioza je povezana sa stanjem koje se naziva intersticijalni cistitis. To stanje karakteriše pritisak na mehur i bolovi koji se mogu pogoršati bilo kada, ne samo tokom menstruacije, ali se najčešće pogoršavaju netom pre menstruacije.

Simptomi slični upali slepog creva
Ako svaki mesec tokom menstruacije osećate probadajuće bolove na području slepog creva, postoji velika verovatnoća da patite od endometrioze. To se naziva katamenijalna upala slepog creva do koje dolazi kada se endometrioza širi prema slepom crevu.
Kako tačno možete razlikovati upalu slepog creva od katamenijalne upale slepog creva? Upala slepog creva uzrokuje simptome groznice i povećanje nivoa belih krvnih ćelija.

Pročitajte i… Kvržice na dojkama – što je normalno, a šta ne?

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here