Početna Porodica Kutak za mame 6 razloga zbog kojih vam kasni menstruacija, a nije trudnoća

6 razloga zbog kojih vam kasni menstruacija, a nije trudnoća

Stručnjaci navode da se sa ovim uzrokom veoma često susreću. Ako je vaše telo pod stresom, prirodni mehanizmi sprečiće vaše telo da se izloži dodatnim naporima, poput trudnoće. Vaše telo odložiće ovulaciju, a samim tim i menstruaciju.

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

Stres
Traumatični događaji u životu mogu izazvati amenoreju, stanje koje se vezuje za poremećaje u hipotalamusu i odlikuje izostankom menstruacije tokom tri ciklusa ili šest meseci. Stres se posebno negativno odražava na regulisanje ravnoteže hormona – ako ste imali smrtni slučaj u porodici, raskid značajne veze ili se suočili sa nekom velikom životnom promenom, vrlo je moguće da je to uzrok opadanja vaše kose.

Poremećaj rada štitne žlezde
Tireoidea, odnosno štitna žlezda, glavna je žlezda koja reguliše metabolizam i učestvuje u interakciji sa brojnim drugim sistemima u organizmu kako bi pravilno funkcionisao. Bilo kakva nepravilnost u vezi s radom štitne žlezde može se odraziti negativno na ciklus.

Sindrom policističnih jajnika
Ovo oboljenje danas je sve zastupljenije, a odlikuje se izostankom ovulacije i povišenim nivoom estrogena, progesterona i testosterona. U zavisnosti od stepena oboljenja, menstruacija može postati neredovna ili izostati u potpunosti. U nekim slučajevima javlja se pojačana maljavost na licu, grudima i stomaku, opadanje kose, gojaznost i neplodnost. U tom slučaju potrebno je posetiti lekara.

Hronične bolesti poput celijakije
Bilo koja hronična bolest koja duže vreme nije bila dijagnostifikovana potencijalni je izvor stresa za organizam i može uticati na menstrualni ciklus.

Kontraceptivne pilule
Izostanak menstruacije može biti i posledica uzimanja pilula za kontracepciju. Neke vrste pilula sa malom dozom leka mogu izazvati smanjenje obima ciklusa, što je u većini slučajeva poželjan sporedni efekat. Ako ste prestali da uzimate pilule, može se desiti da prođe neko vreme pre nego što se ciklus ponovo normalizuje, ali dobra vest je da će u većini slučajeva za par meseci nastaviti da se odvija kao pre.

Prerana menopauza
Ako se desi da hormoni kod žena ispod četrdesete “zataje”, jedan od razloga mogla bi da bude prerana menopauza ili prerana insuficijencija jajnika, odnosno prevremeni prestanak funkcije jajnika. Osim izostanka menstruacije, simptomi mogu biti valunzi, noćno znojenje i vaginalna suvoća. Srećom, ovo stanje nije često – pogađa jedan odsto žena, tako da je savet da brinete unapred. Posetite ginekologa kako biste utvrdili uzrok problema.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here