Početna Porodica Kutak za mame 3 stvari koje dete nauči još pre nego što se rodi

3 stvari koje dete nauči još pre nego što se rodi

Najnovija naučna istraživanja, objavljena na portalu Bright side, pokazuju da dete zna neke stvari još dok je u maminom stomaku.

Guliver/Getty Images

1. Oseća ukuse
Profesor Piter Heper sa Kraljevskog univerziteta u Belfastu pitao se da li čovek može da voli hranu i pre nego što se rodi. Zato je sproveo istraživanje sa dve grupe trudnica; neke žene su pred porođaj jele beli luk, dok su ga druge potpuno izbacile iz ishrane. Rezultati su bili veoma interesantni; deca koju su rodile majke iz prve grupe uživala su u jelima sa belim lukom i u uzrastu od osam-devet godina. Isto je i sa sokom od šargarepe; bebe od pet i šest meseci čije majke su u drugom stanju uzimale ovaj sok i same su ga rado pile.
Haper kaže da istraživanje ukazuje na to da deca prepoznaju ukus koji su osetili i u materici.

2. Čuje zvuke
Grupa naučnika iz Finske uradila je eksperiment sa dve grupe trudnica: jedna je svakog dana slušala uspavanke, a druga ih nije slušala uopšte. Rezultat je bio da su bebe iz prve grupe reagovale ne pesmice, dok je druga grupa beba bila ravnodušna. Istraživači su došli do zaključka da su bebe majki iz prve grupe naučile uspavanke dok su bile u materici.

3. Raspoznaje govor
Atena Volomanos, psiholog sa Univerziteta u Njujorku, uporedila je reakcije novorođenčadi na ljudski govor i zvuke i otkrila da bebe reaguju na govor. Posebno je zanimljivo to što se oduševe kad čuju svoj maternji jezik.
Istraživanje je pomoglo u dokazivanju veoma važnog koncepta: dobro akustično okruženje je obavezno za nerođene bebe i decu rođenu pre vremena jer mogu imati poremećaj govora ako ne čuju dovoljno ljudskog govora.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here