Početna Porodica Kutak za mame 10 pitanja koja redovno treba postavljati deci

10 pitanja koja redovno treba postavljati deci

4. Kako si se osećao/la?
Ovo je odlično pitanje koje detetu možete postaviti kada vam ispriča nešto „loše“ što se desilo, umesto da samo ignorišete značaj njegove priče u stilu „to nije tako strašno“. Ovo pitanje trenira vaše dete da postane svesno svojih osećanja i da te informacije pametno iskoristi.

5. Šta misliš da on/ona oseća?
U bilo kojoj situaciji možete da razvijate empatiju kod deteta tako što ćete mu postaviti pitanje o tome kako se neko drugi oseća. Empatija će usrećiti vaše dete, imaće bolje interpersonalne veštine, bolje će se osećati jer razmišlja o (a zatim i pomaže ) drugima.

6. Kako možemo to da posmatramo sa vedrije strane?
U bilo kojoj situaciji, dete možete skrenuti pažnju da sve ima svoju pozitivnu stranu. Tinejdžerima će ovo pitanje zvučati “čudno”, ali mala deca ga vole. Dete možete upoznati i sa izrekom „Kad ti život da limun, napravi limunadu“ i pitati ga kako može da se napravi limunada od loše situacije. Na primer, „padneš i udariš se“ to je limun, ali imaš šareni hanzaplast i to je limunada. „Ajde sada ti daj mami primer!“

7. Šta možemo iz toga da naučimo?
U svakoj TV emisiji, knjizi, izlasku iz kuće, ma u skoro svakoj situaciji, postoji nešto što možemo da naučimo. Srećni ljudi su oni koji su znatiželjni i koji uvek uče. Tako, kada gledate TV i neko kaže „Bonjour“ možete potražiti slike Francuske na internetu ili neku njihovu pesmu i razviti priču sa detetom.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here