Početna Porodica Kako prepoznati simptome najčešćih polno prenosivih oboljenja

Kako prepoznati simptome najčešćih polno prenosivih oboljenja

Prezervativi su efikasni u smanjenju rizika od polno prenosivih bolesti, ali nijedna metoda zaštite (izuzev apstinencije) nije stopostotno efikasna. To se posebno odnosi na određene vrste polno prenosivih oboljenja, kao što su kondilomi (genitalne bradavice) i genitalni herpes.

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

Simptomi mogu varirati od suptilnih od očiglednih. Ukoliko smatrate da postoje šanse da imate neka od sledećih oboljenja, hitno se obratite doktoru. Neka od njih se lako liječe i eliminišu, a neka zahtijevaju dugoročni tretman. Takođe, u slučaju da uočite neka od njih, važno je obavijestiti sve partnere kako bi se i oni mogli testirati. Ukoliko se ne liječe, polno prenosiva oboljenja mogu dovesti do neplodnosti, niza drugih zdravstvenih komplikacija i drugih oboljenja, kao što je AIDS.

Ovo su neka od najčešćih polno prenosivih oboljenja i njihovi simptomi.

Hlamidija
Hlamidija je bakterijska infekcija genitalnog trakta. Prilično je teško otkriti je, jer u ranim fazama ima veoma malo simptoma ili ih uopšte nema. Simptomi se najčešće javljaju tri nedelje nakon izlaganja infekciji, a uključuju sledeće:

– bolno prilikom mokrenja
– bol u donjem delu stomaka
– vaginalni iscedak kod žena
– iscedak iz penisa
– bolan polni odnos kod žena
– bol u testisima kod muškaraca

Gonoreja
Gonoreja je bakterijska infekcija genitalnog trakta. Prvi simptomi se pojavljuju između dva i deset dana nakon nastanka infekcije. Međutim, neki ljudi mogu da budu inficirani mesecima pre nego što se znaci i simptomi pojave. Najčešći od njih su:

– gust ili krvav iscedak iz penisa ili vagine
– bol ili peckanje prilikom mokrenja
– često mokrenje
– bol tokom polnog odnosa

HIV
Oboljenje ometa sposobnost organizma da se efikasno bori sa virusima, bakterijama i gljivicama koje uzrokuju bolesti, pa može dovesti do AIDS-a i hroničnih i smrtonosnih oboljenja. Neke osobe razviju simptome slične prehladi, obično dve do šest nedelja nakon infekcije. Rani simptomi HIV-a uključuju:

– groznicu
– glavobolju
– opštu slabost
– otok limfnih žlezda
– osip

Ovi rani simptomi, koji nestaju u roku od dve nedelje do mesec dana, često se smatraju simptomima drugih virusnih infekcija. Tokom ovog perioda, inficirana osoba je veoma zarazna. Ozbiljniji simptomi HIV-a mogu se javiti nakon deset ili više godina od početne infekcije. Kako virus nastavlja da se razmnožava i uništava imunološki sistem, može doći do razvoja blagih infekcija ili hroničnih simptoma, kao što su:

– oštećenje limfnih čvorova (najčešće jedan od prvih znakova HIV-a)
– proliv
– gubljenje telesne težine
– groznica
– kašljanje i otežano disanje

Znaci i simptomi u kasnijoj fazi uključuju:

– konstantni umor
– noćno znojenje
– groznica ili temperatura od 38 stepeni tokom nekoliko nedelja
– otok limfnih čvorova duže od tri meseca
– hronični proliv

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here