Početna Porodica Kako (ne)planirana trudnoća utiče na odnos među partnerima

Kako (ne)planirana trudnoća utiče na odnos među partnerima

Čak i kad je planirana, trudnoća je stresno razdoblje nakon kojeg više ništa neće biti isto. Ako je neplanirana, taj je stres još i veći. Donosimo nekoliko načina na koje neplanirana trudnoća može uticati na vaš odnos s partnerom.

trudnoca

Ako ste u vezi i volite se, ali nikako da se odlučite na sudbonosno ‘da’, trudnoća i dolazak bebe mogli bi da vas podstaknu na taj veliki korak. Stvari u odnosu se menjaju i počinjete da se osećate kao porodica.

Hormoni

Stres koji donosi neplanirana trudnoća može pojačati delovanje trudničkih hormona. Neretko taj stres dovodi do razmirica među partnerima. Žene mogu da se osećaju zbunjeno, usamljeno, neshvaćeno i preplašeno. Sva ta osećanja dodatno podstiče rad hormona. Međutim, i njihovi partneri mogu da se osećaju na isti način.

Prva godina braka je još veći izazov

Ako se odlučite na brak zbog trudnoće, možda otkrijete da to ‘blaženo’ stanje nosi i neke ne baš svetle trenutke za mladence. Partneri sve vreme uče jedno o drugom, a kad dođe dete, odnos postaje još veći izazov. Iako u braku ne cvetaju ruže sve vreme, kako dete raste, briga o njemu dovodi do toga da se i partneri međusobno bolje upoznaju, a veza među njima postaje sve jača.

Zajedno sazrevate

Pogotovo ako ste oboje jako mladi. Zajedno ‘odrastate’ i sazrevate snoseći odgovornost i brinući se za dete.

Partnerska zahvalnost

Trudnoća i dete učiniće da se osećate kao porodica više od bilo kog ‘papira’. Možda se ponekad i zapitate da li biste uopšte ostali zajedno da vas neplanirana trudnoća nije zauvek spojila?

Ispravan razlog za ulazak u brak

Sigurno ćete se i vi i partner zapitati da li ste u brak ušli samo zbog deteta? Brak je težak i s decom i bez njih, a poslednje što vam treba je da se brinete da li ste se venčali iz pravih razloga.

Izvor: cafe.ba

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here