Početna pocetna Deca žele da im postavite granice

Deca žele da im postavite granice

Dopuštajući deci da rade šta god požele, roditelji im čine “medveđu uslugu”. Dajući deci apsolutnu slobodu, učimo ih da nemaju odgovornost ni prema kome, a pogotovo ne prema svom ponašanju.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Ne, deca ne mogu činiti šta god požele, i u trenutku kada to požele. Postavljanje zadataka koji su primereni njihovoj životnoj dobi nije maltretiranje dece, već nešto što je poželjno za njihov zdrav psihofizički razvoj – uče se odgovornosti i redu, i to od malih nogu. Uče kako se za sve u životu treba potruditi.

Nakon igranja trčite da pospremite igračke za detetom, ali zašto dete to ne bi učinilo samo? Za svaku pospremljenu igračku ga pohvalite: osećaće se vredno i ponosno. Pohvala je nagrada, pohvala izaziva osmeh na licu, čini dete radosnim.

Pohvalite dete za svaku, pa i najmanju sitnicu, i to će vam se se vratiti u vidu obavljanja zadataka bez pogovora. Ne zaboravite na onu čarobnu reč “Molim te”. Ona zaista otvara sva vrata. Lepše zvuči kad detetu kažete: “Molim te, stavi tanjir u sudoperu,” nego “Nemoj da tanjir ostane na stolu”. Kad ga lepo zamolite, učiniće sve i to bez ljutnje, protesta i pitanja “zašto baš ja?”.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here