Početna Porodica Da li su bake i deke najbolji bebisiteri?

Da li su bake i deke najbolji bebisiteri?

Budući da ne osećaju pritisak da decu moraju i da vaspitaju, bake i deke mogu da im pruže svu svoju ljubav i naklonost. Stoga često preteruju i razmaze svoje unuke. Odnos između baka i deka i unuka uvek je posebno blizak. Ali, da li su bake i deke najbolji bebisiteri?

baka i deka

Ne treba da vas čudi ni kada se vašim mališanima lice naprosto ozari kada im kažete: “Idemo kod bake i deke!” Vaši roditelji se pored unuka vraćaju u mladost, dobijaju šansu da još jednom urone u svet detinjstva i fantazije, neopterećeni stresom oko vaspitavanja deteta.

U svakom slučaju, roditelji deteta treba dobro da razmisle šta svojim roditeljima treba da dopuste, pošto neki stariji parovi fizički nisu više u tako dobroj formi i ne treba ih dodatno opterećivati.

Osim toga, ophođenje prema sopstvenim roditeljima često zahteva poseban stepen diplomatije, pošto se vaše i njihove ideje o vaspitanju mališana često potpuno razlikuju.

Trebalo bi da obratite pažnju na sledeće:

Da li je stan deke i bake bezbedan za decu?

Stavite plastične zaštitnike u utikače i sklonite kristalne vaze i druge teške i lomljive predmete sa mesta na kojima deca mogu da ih dohvate. Praktična je i kočnica za fioke koje ne otvarate često. Sitne stvari poput dugmadi i perlica sklonite na sigurno, kao i lekove. Zaključajte sredstva za čišćenje i ostale opasne supstance. Ako deca mogu da se popnu na ogradu terase, vrata terase stalno držite zatvorena.

Bašta i dvorište

Ne ostavljajte električnu kosilicu za travu ili alat da leže okolo; obezbedite i burad za kišnicu i šahtove u koje bi dete moglo da upadne.

Ishrana

Objasnite dedi i babi šta deca smeju da jedu, posebno ako su osetljiva na određenu vrstu hrane. Proverite da li imaju dovoljno visoke stolice za decu, odnosno plastični pribor za jelo za najmlađe.

Nega

Obezbedite svojim roditeljima sve ono što je neophodno za negu dece – pelene, kreme i ostala higijenska sredstva.

Spavanje

Pobrinite se da se deca i tokom boravka kod bake i deke pridržavaju utvrđenog režima spavanja. Ne zaboravite njihovu omiljenu plišanu igračku ili ćebence bez kojeg kod kuće ne mogu zaspati.

Igranje

Pokažite svojim roditeljima na koji način mogu umiriti dete i skrenuti mu pažnju kada je tužno ili nezadovoljno. Upoznajte ih sa tim koje su igračke opasne za njihovo unuče.

Baka i deka treba da se, tokom igre sa unucima, obuku ležerno tako da ne bude problema ako se desi nešto nepredviđeno. Najbolje je da vrata kupatila budu zaključana, pošto deca vole da se kvase. Ako bake i deke budu pratile ove savete, ništa im neće stajati na putu da provedu lepo poslepodne sa svojim unucima.

Autor: Life Content

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here