Početna Porodica Bezbednost u saobraćaju u školskim klupama

Bezbednost u saobraćaju u školskim klupama

Od ove školske godine u okviru građanskog obrazovanja u osnovnim školama, uvodi se novi sadržaj – bezbednost u saobraćaju. To je samo početak serije akcija da se saobraćajna kultura vrati u srednje i osnovne škole.

bezbednost u saobracaju

U okviru građanskog vaspitanja deca će učiti jedan deo predmeta šta znaš o saobraćaju, što ne znači da neće ova tematika biti zastupljena kroz ostale predmete, ali i kroz građansko vaspitanje“, rekla je Zorana Mihalović, ministarka saobraćaja, telekomunikacija i građevine.

Još značajnija bi bila inicijativa stručnjaka da se deo vozačkog ispita, teoretski deo i prva pomoć, presele u poseban predmet za maturanate, koji bi posle mogli da deo praktičnog ispita sami polože i time roditelje rasterete polovine plaćanja vozačkog ispita koji sada košta oko 1.000 evra.

U školama predavači novih predmeta mogu biti stručnjaci, ali se veoma brzo mogu prekvalifikovati pojedini nastavnici koji su tehnološki višak, piše RTS.

Novac za izvođenje nastave trebalo bi da obezbedi lokalna samouprva iz fondova za saobraćajne prekršaje, koji godišnje dostižu i nekoliko miliona evra. To je dovoljno da se maturanti bezbedno obuče i upute u sabraćaj jer će u protivnom zbog visoke cene voziti bez dozvole.

U poslednjih 10 godina u saobraćaju u Srbiji poginulo je 290 mališana, dok je čak 18.000 povređeno. Samo prošle godine stradalo je devetoro dece.

Glavni inicijator za uvođenje novog sadržaja u okviru građanskog obrazovanja je Odbor za bezbednost saobraćaja Vlade Srbije i minstarka saobraćaja Zorana Mihajlović. U akciju su uključena još ministarstva prosvete i unutrašnjih poslova, kao i Agencija za bezbednost saobraćaja.

Izvor: Mondo

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here