Početna Porodica 9 stvari u kojima sve mlade mame greše

9 stvari u kojima sve mlade mame greše

Biti mama neponovljivo je iskustvo i do sada ste se sigurno i same uverile u to. Ali, i one najsavršenije ponekad mogu da pokleknu pred izazovima materinstva i naprave poneku grešku. Evo najčešćih…

mlade mame

  • Greška 1: VERUJETE U SVE ŠTO VAM SE KAŽE

Čim beba dođe u kuću, novopečenim roditeljima počnu da “sole pamet”. Saveti pljušte sa svih strana, često su i oprečni, a vi ih poput “sunđera” upijate i ne znate kome da verujete. Lekar vam kaže da dojite bebu kada ona to zatraži, patronažna sestra tvrdi da treba da se držite određene satnice, a majka vam toplo savetuje da bebu “naučite reda” od najmanjih nogu. Prijateljica vam savetuje da date bebi cuclu, dok druga opet tvrdi da je bolje da sisa palac… I umesto da postanete “bogatiji” za tuđe iskustvo, samo ćete se sludeti i početi da mislite kako sve radite pogrešno.

Šta da činite: Pustite “promaju” kroz uši, zahvalite se na savetima, a onda radite prema svom instinktu. On je nepogrešiv. I zapamtite: sve dok vaša beba lepo ručka, spava, napreduje i deluje veselo, ni u čemu niste pogrešili.

  • Greška 2: MISLITE DA DRUGI PRETERUJU

“Veruj mi, draga, ne stižem ni u toalet da odem!”, rečenica je koju ste sigurno čuli od prijateljice koja je nedavno postala mama. Tada ste sigurno pomislili: “Ma, preteruje! Pa, nije rodila čudovište, već bebu!” Međutim, kada i sami postanete mama, shvatićete da je govorila istinu, ali i to da se njene reči odnose samo na prvih šest nedelja bebinog života.

Šta da činite: Tačno je da ćete stalno biti zauzeti oko bebe, ali to ne znači da uopšte nećete imati slobodnog vremena. Dobra organizacija je ključ svakog posla, pa i ovog.

  • Greška 3: ZABORAVLJATE NA SVOJE POTREBE

Prvih nekoliko nedelja svaka mama “robuje” potrebama svog deteta, ali to ne znači da treba u potpunosti da zaboravi na svoje. Postoje periodi u toku dana kada se beba dobro nasisa, pa odspava i po tri-četiri sata. Tada i vi možete da se opustite, odremate, nazovete prijateljicu i proćaskate, provedete pola sata u kupatilu… Ne morate sedeti pored kreveca dok beba spava strahujući da će se svakog minuta probuditi (ako se to i dogodi, čućete njen plač).

Šta da činite: Svakog dana ukradite malo vremena i posvetite ga sebi, bolje ćete se osećati.

  • Greška 4: SVE VIDITE U NAJGOREM SVETLU

Potpuno je normalno da strahujete za zdravlje i bezbednost najdražeg bića, ali to ne znači da treba da jurite kod lekara svaki put kada beba kine ili joj se zacrveni guza, niti da paničite ako, okrećući glavicu “zabije” nosić u madrac. Većina mladih mama živi u stalnom strahu da će se bebi nešto strašno dogoditi, da će se ugušiti, dobiti upalu pluća…

Šta da činite: Posmatrajte, osluškujte, nadgledajte, ali nemojte da paničite! Bebe su mnogo snažnije i otpornije nego što izgledaju.

  • Greška 5: NEDOVOLJNO SPAVATE

Svi odreda vas savetuju da vreme dok beba spava iskoristite za odmor. Međutim, vi osećate krivicu zbog toga jer niste oprali sudove, kupatilo je u neredu, bebine benkice nisu ispeglane…

Šta da činite: Poslovi vam nikuda neće pobeći! Zamolite nekoga od ukućana da ih obavi umesto vas. Imajući u vidu sve što ste prošli tokom trudnoće, porođaja i nakon njega, imate puno pravo na to.

  • Greška 6: UPOREĐUJETE SVOJU BEBU SA DRUGIMA

Potpuno je pogrešno misliti da s vašom bebom nešto nije u redu zbog toga što ni u šestom mesecu nisu počeli da joj niču zubići, dok je dete vaše prijateljice prvi zubić dobilo već sa četiri meseca. Ako vam neko kaže kako njegova beba već stoji, a ima samo osam meseci, ne obazirite se na to – i vaša će stati na noge onda kada bude bila spremna za taj “poduhvat”.

Šta da činite: Tokom prve godine života sve se bebe razvijaju različitim tempom, ali do drugog rođendana među njima neće biti mnogo razlike. Zato, uživajte u svom detetu i ne opterećujte se drugima.

  • Greška 7: PONAŠATE SE PREVIŠE ZAŠTITNIČKI

Poznata je stvar da mame u svemu vide opasnost, pa i tamo gde je nema. Normalno je da ćete preduzeti sve da zaštitite dete od onoga što može da mu naškodi, ali se pritom ne morate ponašati kao “mama manijak”. Ne morate stalno iskuvatati bebinu cuclu i flašicu, dovoljno je da ih nekoliko puta na dan operete pod mlazom vruće vode. Nije potrebno da koristite dezinfekciona sredstva za čišćenje i održavate kuću sterilnom, jer je dokazano da bebe koje rastu u takvoj sredini češće obolevaju od alergija i astme od onih koje su rasle u normalno čistoj sredini.

Šta da činite: Ako do sada niste čuli za poslovicu “sve što je preterano, nije dobro”, krajnje je vreme da je usvojite i primenite u svakodnevnom životu.

  • Greška 8: ŽELITE SVIMA DA UDOVOLJITE

Bez obzira na to da li imate samostalno domaćinstvo ili živite u zajednici sa svojim ili muževljevim roditeljima, imate potrebu da se dokažete na svim životnim poljima: kao supruga, majka, domaćica, snaja… Želite da držite sve konce u svojim rukama i budete jednako dobri u svim pobrojanim ulogama. Ali, avaj! Ubrzo shvatate da je to nemoguće, te počinjete sebi da prebacujete kako ste nesposobni i nespretni i kako se sve vaše prijateljice bolje snalaze od vas.

Šta da činite: Ne postavljajte pred sebe nemoguće ciljeve! Za početak, dovoljno je da vodite računa o bebinim i svojim potrebama, dok je sve ostalo manje važno. Možda zvuči sebično, ali je istinito. Što pre to shvatite, bolje je po vas!

  • Greška 9: ZABORAVLJATE DA VREME BRZO PROLAZI

Mada se većini novopečenih mama čini da u prvih nekoliko meseci bebinog života nisu ništa drugo radile osim što su dojile, loše spavale i bile konstantno umorne, taj period bebinog (i njihovog) života, veoma je važan i vredan pamćenja. Nažalost, zbog mnogobrojnih obaveza i silne brige oko deteta, većina roditelja zaboravlja da rečju i slikom ovekoveči ovaj period.

Šta da činite: Vodite beleške o svemu što se dešava, a ako imate “tehničkih” mogućnosti, snimajte bebu kamerom ili je slikajte fotoaparatom svakih nedelju dana. Jednog dana, kada dete poraste, bićete veoma ponosni na svoje delo.

  • A NAJVEĆA OD SVIH GREŠAKA JE…

Misliti ovako: “Čim se porodim i uzmem bebu u naručje, instinkt će mi ‘reći’ šta treba da radim i kako da se ponašam.” Ili ovako: “Jadna ja, ništa neću znati da radim i sigurno ću nešto zabrljati.”
Istina se nalazi negde između ova dva stava i može da se formuliše ovako: “Nikada nećete biti srećniji i istovremeno nesigurniji, kao kada prvi put postanete majka. U početku ćete biti potpuna neznalica, ali veoma brzo ćete postati ‘doktor nauka’ u ovoj oblasti”.

Autor: Life Content

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here