Početna Porodica 5 koraka do dobrog seksa posle porođaja

5 koraka do dobrog seksa posle porođaja

Da se razumemo, sasvim je normalno da nekoliko nedelja nakon porođaja ne osećate potrebu za seksom i nema razloga da se zbog toga osećate krivom. Da biste ponovo osetili strast, neophodno je da prođe neko vreme, što je takođe pitanje individualnog doživljaja.

seks posle porodjaja

Uz partnerovu pomoć, ponovo ćete otkriti zadovoljstvo u seksu! A evo i kako:

1. KORAK: Dajte sebi vremena da se potpuno oporavite

Razlozi vašeg umora i nezainteresovanosti za sve ljude, prvenstveno partnera, kao i za sve ostalo, potpuno su objektivni i razumljivi. Drastičan pad nivoa hormona, odgovornost prema najvoljenijem i tako bespomoćnom biću, nedostatak sna, posledice porođaja, traume usled epiziotomije ili carskog reza, kao i gubitak krvi – sve to značajno utiče na telo i psihu. I, tu ništa ne možete da učinite. Osim, da budete strpljivi i sačekate da se potpuno oporavite, kako fizički tako i psihički.

2. KORAK: Suočite se sa svojim strahovima

Ukoliko vam je tokom porođaja urađena epiziotomija, strah da će seksualni odnos biti bolan sasvim je opravdan. Obično je potrebno da prođe mesec-dva da rana poptuno zaraste i odnos ne bude bolan. S druge strane, ako ste se porodili carskim rezom, oporavak će biti nešto duži.

Prvih nedelja nakon porođaja, moguća je i pojava dispareunije (bolan odnos, najčešće zbog izostanka vaginalne lubrikacije). Ovaj problem najčešće se rešava primenom lubrikanta ili antibiotskom terapijom.

Osim bola, koji će se ipak povući, mogu da se pojave i neki drugi strahovi koji će vas odvratiti od seksa: bojazan od toga da će hirurški šavovi popucati, da će partner izgubiti seksualnu želju zbog vašeg izmenjenog izgleda, da će se beba probuditi… Te vrste strahova sasvim su normalna pojava. Otvoreni razgovor sa partnerom o svemu što vas brine i plaši može dosta da pomogne. Zaista je veoma važno da održite blizak odnos i da, nastavljajući da komunicirate, postepeno prebrodite probleme. Takođe, nastavite da razmenjujete nežnosti i druge oblike fizičkog zadovoljstva dok ne budete spremni za penetrativni seks.

3. KORAK: Upoznajte vaše “novo” telo

Morate da znate da su trudnoća i porođaj veliki šok za vaše telo. Zato je potrebno da prođe dosta vremena da se ono vrati “u normalu”, naročito ako dojite. Iako je sve individualano, postoji opšte pravilo da je posle devet meseci trudnoće potrebno još devet meseci kako bi se telo vratilo u pređašnje stanje.

4. KORAK: Razgraničite ulogu žene i majke

Uprkos svoj sreći i zadovoljstvu koje vam materinstvo donosi, neophodno je da izađete iz „faze nerazdvojivosti“ sa bebom. To je važno iz dva razloga: da biste detetu pružili mogućnst da se osamostali, ali i da biste povratili ulogu žene i supruge, te dozvolili partneru da nađe svoje mesto u novoj porodičnoj situaciji. Što se tiče njegove uloge tate, on treba da bude potpuno uključen u brigu o bebi – a ne samo da vam asistira. Pustite ga da menja pelene, kupa bebu, hrani je, uspavljuje, dok se vi odmarate. Takođe, provedite vreme samo sa partnerom – izađite, a bebu prepustite brizi osobe u koju imate poverenja.

5. KORAK: Vratite strast u spavaću sobu

Povratak starom seksualnom životu nakon porođaja je poput buđenja iz dubokog i dugog sna – to se radi postupno i nežno. Osim toga, ne smete da osećate krivicu niti pritisak. Naravno, ne možete zabraniti suprugu da vas fizički želi, ali istovremeno ne treba da osećate obavezu da udovoljite njegovoj želji odmah nakon porođaja.

Ulažite energiju u emotivan odnos između vas i vašeg partnera. Pokušajte da otkrijete neke njegove nove osobine i razmenjujte nežnosti dok ne osetite želju da pređete na drugi nivo. U toj igri emocija i intimnosti pomoći će vam i razmenjivanje erotskih reči, verbalnih nagoveštaja seksualnog života koji ste vodili i kojem ćete se uskoro vratiti.

Autor: Life Content, M.K.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here