Početna Pitajte stručnjaka Stručnjak Opšte bolnice Bel-Medic odgovara: Šta je fiziološki hipertonus kod beba?

Stručnjak Opšte bolnice Bel-Medic odgovara: Šta je fiziološki hipertonus kod beba?


??????????????????????Piše: Dr Slavica Simić, pedijatar -neonatolog

 Bel Medic logo1

 

Mišićni tonus je otpor pasivnim pokretima ekstremiteta. Može da bude smanjen (hipotonus) ili povećan (hipertonus).

Freedigitalphotos.net
Freedigitalphotos.net

Tonus mišića prati se i tokom trudnoće. Procenjuje se ultrazvučnim pregledom u okviru biofizičkog profila ploda još od 8. nedelje trudnoće, kada se vide prvi pokreti ploda. Na rođenju se procenjuje u 1. i 5. minutu u okviru Apgar skora. Dva do osam sati posle rođenja radi se neurobihevioralni pregled novorođenčeta gde se opet, između mnogih karakteristika, posebna pažnja obraća na tonus mišića.

Na taj način se, tokom trudnoće pretpostavlja, a posle porođaja procenjuje adaptacija novorođenčeta na uslove života u spoljašnjoj sredini.

Tipična pozicija zdravog novorođenčeta rođenog u terminu porođaja (oko četrdesete nedelje gestacije – trajanja trudnoće) jeste da, u položaju na leđima, drži noge savijene u kukovima i kolenima i ruke savijene u laktovima.

To je fiziološki fleksioni hipertonus. Neonatolog mora da bude siguran da je hipertonija simetrična što se proverava izazivanjem Moro refleksa. Prevaga tonusa mišića primicača – fleksioni hipertonus – traje do četvrtog meseca života.

Prevremeno rođena deca i u ovoj situaciji zauzimaju posebno mesto. Tonus mišića važan je za procenu tačnog trajanja trudnoće – gestacione zrelosti ploda. Ona su na rođenju hipotonična. Neurološki razvoj je dinamičan proces i odnosi se na određeni uzrast. U vreme termina porođaja i kod zdravog prevremeno rođeng deteta zapaža se hipertonija samo mišića primicača – fleksioni hipertonus.

Pročitajte i… Stručnjak Opšte bolnice “Bel Medic” odgovara na vaša pitanja: Koji su uzroci malokrvnosti kod beba?

Posle tog uzrasta, hipertonija se gubi postepeno u pravcu od nogu prema glavi. Mesec do dva posle termina porođaja ruke su jače savijene u laktovima nego noge u kukovima i kolenima. Do isteka 4 meseca od termina porođaja mišićni tonus treba da bude izjednačen na gornjim i donjim ekstremitetima. Ako je beba rođena u 32. nedelji gestacije, do uzrasta od 6 meseci (korigovana zrelost je 4 meseca) tonus njenih mišića je povećan, a do uzrasta od 8 meseci savijenost ruku u laktovima je nešto veća od savijenosti nogu u kolenima, pa ruke deluju manje spretno.

Rana i stalna procena stanja centralnog nervnog sistema je neophodna za praćenje dece sa rizikom. Postojanje mnogobrojnih i permanentnih nepravilnosti u toku 1. godine života praćenih kašnjenjem motorike i problemima sa uzimanjem hrane upućuje na razvojne poremećaje ili ozbiljnije bolesti kao što je cerebralna paraliza.

Imate neku nedoumicu? Pitajte u komentaru posta i vi naše stručnjake sve što vas zanima. Na vaša pitanja odgovaraju lekari iz Opšte bolnice “Bel Medic”. Pitanja možete postaviti iz oblasti ginekologije, neonatologije, pedijatrije i nutricionizma.

2 KOMENTARI

  1. Dobar dan! Moj sin se rodio sa hipertonusnim misicima, do sad na sistematskom nalazi bili negativni. U prvim mesecima sam ja pratila simptome, sad smo u 5 mesecu i ne znam u tom uzrastu na sta trebam da obratim paznju. On se okrece sa ledja na stomak…a sa stomaka na ledja ne zna, hvata stvaribtrpa u usta. Molim vas objasnite koji su simptomi u tom uzrastu. Hvala unapred!

  2. Dobro veče. Imamo sina sada mu je godini dana. Rođen je u prvoj sedmici devetog meseca . Imao je 3200 grama. Rođena je carskim rezom posto je supruga imala krvarenje u materici. Posteljica nije bila ostecena , beba je bila u cistoj plodovoj vodi. Rekli su nam da je beba verovatno ostala bez kiseonika i prebacili je u Kg na neonatologiju gde je proveo 7 dana u inkubatoru. I jos 10 na odeljenju. Kasnije tokom kontrola ustanovili su da je beba u hipertonusu. Od 4. meseca ide na vezbe ali do sada niti sedi niti se prevrce ,ne puzi . Na vezbama kazu da ima potencijala ali sporo ide i da je sad jos vise pojacan tonus u zadnjoj lozi i stopala su mu skroz ispravljena i tesko mu ih pomeramo. Plasimo se posto vreme prolazi da nije upitanju paraliza posto dete nikako ne sedi i ne okrece se. Ako moze da nam pomognete sta da uradimo i sta mozemo jos od pregleda da uradimo

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here