Početna Pitajte stručnjaka Stručnjak Opšte bolnice “Bel Medic” odgovara na vaša pitanja: Šta su...

Stručnjak Opšte bolnice “Bel Medic” odgovara na vaša pitanja: Šta su to prekancerozne promene na grliću materice?

vladimir_vajsPiše: Dr med. specijalista ginekologije i akušerstva Vladimir Vajs

 Bel Medic logo1

U nastanku prekanceroznih promena, najveće mesto zauzimaju HPV infekcija (polno prenosiva bolest) koju izaziva humani papiloma virus. Ona se smatra uzročnikom u 80% slučajeva, dok ostalih 20% pripada nekim drugim uzročnicima.

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

Prekancerozne promene na grliću materice su promene koje u jednom momentu mogu da postanu, kancerozna stanja, naročito ako nemaju adekvatan medicinski tretman.

Tokom vremena menjao se naziv ovih stanja i prilagođavao  se savremenim naučnim dostignućima, postajući određeniji, jasniji i sa boljim terapijskim smernicama.

Ranije su se promene na grliću materice, koje su spadale u prekancerozne stanja, nazivale displazije grlića materice, a u našem jeziku rasprostranjen naziv je bio “ranice” na grliću materice.

Takav naziv je dozvoljavao slobodna tumačenja, te su se sprovodili različiti dijagnostički postupci, sa većim ili manjim opravdanjem.

Danas se u stručnoj literaturi najviše koristi terminologija koja koristi knjiga sažetaka poznatija pod nazivom Betesdi.

Ova klasifikacija sve promene deli na nekoliko grupa i omogućava precizniji, određeniji medicinski tretman.

To su promene pod nazivom ASCUS, LSIL i HSIL i one označavaju skvamozne promene ne determinisanog značenja, skvamozne intraepitelne promene visokog i niskog gradusa. Promene  se dešavaju isključivo na ćelijskom nivou i ne prelaze okvire demarkacionih zona odnosno zonu visokog rizika. 

U ćelijama, koje su izmenjene, došlo je do promene u strukturi i arhitektonici, ali ne i u karakteru, tako da nemaju sva svojstva koja karakterišu malignu bolest.

Napomena: Adekvatan medicinski tretman svih promena neće dovesti do progresije bolesti odnosno neće dovesti u potpunosti do razvoja maligniteta.  Prodorom zloćudnih ćelija u dubinu preko 1 mm nastaje rak grlića materice. Vreme koje je potrebno da prođe od začetka ovih promena do nastanka raka iznosi od 3-17 godina.

Imate neku nedoumicu? Pitajte u komentaru posta i vi naše stručnjake sve što vas zanima. Na vaša pitanja odgovaraju lekari iz Opšte bolnice “Bel Medic”. Pitanja možete postaviti iz oblasti ginekologije, neonatologije, pedijatrije i nutricionizma.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here