Početna Pitajte stručnjaka Stručnjak Opšte bolnice Bel-Medic odgovara: Kako nastaje letnji meningitis i kako ga...

Stručnjak Opšte bolnice Bel-Medic odgovara: Kako nastaje letnji meningitis i kako ga sprečiti? 

T.Cuk photo

dr Tomislav Ćuk pedijatar-endokrinolog

Bel Medic logo1

Meningitis je veoma ozbiljno oboljenje, ali se srećom ne dešava često. Ipak, skoro svakog leta pojave se sporadični slučajevi, a nekada i prave male epidemije.

Ovo oboljenje se dešava kada neki mikroorganizam (uzročnik ove bolesti) stigne do moždanih ovojnica u kojima nalazi plodno tle za razmnožavanje.

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Letnje meningitise najčešće izazivaju virusi koji često uzrokuju infekcije disajnih organa ili organa za varenje. Bakterije su ređi izazivači letnjih meningitisa.

Kako nastaje letnji meningitis: 

Većina virusa, stiže preko organa za varenje ili respiratornih organa. Prljave ruke, zagađena voda (nehigijenski bazeni i plaže) , i “kapljični” putevi infekcije su ubedljivo najčešći način dolaska virusa u dečji organizam. Potom se, sa ulaznog mesta, preko krvi transportuju do moždanih ovojnica.

Ne mora da znači da će sva deca deca koja dođu u kontakt sa virusom dobiti meningitis. To u velikoj meri zavisi od reakcije mališanovog organizma, koja je individualna – specifična za svako dete. Moglo bi se reći da postoji jedna vrsta predispozicije za ovu bolest. Nemoguće je predvideti.

Simptome letnjeg meningitisa pogledajte na narednoj strani…

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here