Početna Pitajte stručnjaka Savet stručnjaka: Šta raditi kada dete neće da jede u vrtiću?

Savet stručnjaka: Šta raditi kada dete neće da jede u vrtiću?

Medicinska sestra-vaspitač Aleksandra Batalov / aleksbatalov@gmail.com
Medicinska sestra-vaspitač Aleksandra Batalov / aleksbatalov@gmail.com

Polazak u vrtić predstavlja stresnu situaciju kako za dete tako i za roditelje. Veoma mali broj dece prođe proces adaptacije bez ikakvih poteškoća.

Dešava se da deca neutešno plaču, lošije spavaju, a ono što veoma brine roditelje je kada dete odbija hranu u vrtiću. Međutim, razloga za brigu nema! Ovo su sve normalne reakcije, koje po pravilu prođu u roku od dve do tri nedelje, najduže mesec dana.

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

Detetovo prihvatanje vrtića u  najvećoj meri zavisi od stava roditelja. Kada vaš mališan uvidi da se vi osećate prijatno i sigurno i on će slediti vaš primer i videćete, uskoro će početi da ručka u vrtiću.

Obroci sa vršnjacima su veoma značajni jer tako deca lakše prihvataju različite vrste hrane, uče o zdravoj hrani, pravilnom ponašanju za stolom..

Savet za roditelje:

– Prošetajte sa detetom do vrtića pre nego što ga upišete kako bi se upoznao sa vaspitačima i prostorom gde će boraviti..

– Maksimalno se angažujte u procesu adaptacije (igrajte se sa svojom i drugom decom, zajedno sa detetom istražujte boravak, igračke..)

– Kada dete počne samostalno ostajati kratko se pozdravite i recite tačno kada ćete doći (na primer: posle spavanja i užine)

– Kada sa drugima, a pred detetom pričate o vrtiću recite: “Voli vrtić, drugare, trudi se da ručka, jer kad se lepo jede, lepše se i igra! ”

Dešava se i da period adaptacije prođe bez problema a da dete nakon mesec dana odbija hranu. Ne brinite, dete samo testira svoje granice: “Šta će se desiti ako ne jedem?” Ne pridajte ovome veliki značaj, ponudite mu lakšu užinu kada dodje kući, kasniji obrok neka bude obilniji. Ne grdite dete i ova pojava proći će sama od sebe.

Naoružajte se strpljenjem i upornošću i izborićete se!!

Imate neku nedoumicu? Pitajte u komentaru posta i vi našeg stručnjake sve što vas zanima a na vaša pitanja odgovara medicinska sestra-vaspitač Aleksandra Batalov.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here