Početna Pitajte stručnjaka Savet stručnjaka: Kako pomoći detetu da se adaptira u vrtiću?

Savet stručnjaka: Kako pomoći detetu da se adaptira u vrtiću?

Medicinska sestra-vaspitač Aleksandra Batalov / aleksbatalov@gmail.com
Medicinska sestra-vaspitač Aleksandra Batalov / aleksbatalov@gmail.com

Polazak u vrtić predstavlja veliku promenu u detetovom životu, a kod roditelja izaziva dvojaka osećanja i uzbuđenost.

Kako bi umanjili strah od nepoznatog i pomogli detetu i sebi neophodno je dobro se informisati. Sva deca moraju da prođu proces adaptacije, tj period privikavanja na novu sredinu, drugare, vaspitače, prostor, kao i režim rada u vrtiću.

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Bitno je znati da promene koje se dešavaju u periodu adaptacije (plač, lošiji apetit, lošije spavanje i drugo) sasvim su očekivane i normalne pojave koje prođu u roku od dve nedelje do mesec dana.

Sada kada znamo da je ovo sastavni deo adaptacije i da će ubrzo proći lakše cemo prihvatiti. Svako dete je različito, pa i dužina adaptacije zavisi od detetovih individualnih osobina, uzrasta, zdravstevnog stanja… Veoma je važno pokazati razumevanje za detetova osećanja.

Adaptaciju možete olakšati primenom odgovarajućih postupaka o kojima ćemo pričati, ali od presudnog značaja je rešenost roditelja da dete boravi i vrtiću. Kao i vi i ostali članovi porodice moraju uskladiti mišljenje da dete treba da ide u vrtić kako ne bi dobijalo suprotne poruke i bilo uznemireno i ne bi primetilo vašu nesigurnost.

Ono što možete uraditi pre redovnog polaska u vrtić pogledajte na sledećim stranama….

3 KOMENTARI

  1. Hvala vam na divnim savetima… Uvek imate izvrsne tekstove i dobre savete… Mnogo nam to znaci.. Volimo i vaše tekstove o poznatima… Super ste portal…

    Samo napred!

  2. Primetila sam da ova žena stručnjak baš dobro zna svoj posao a još bolje prenosi znanje i savete mladim majkama i majkama sa problematičnom decom…

    Odlični ste.. Pozdrav za redakciju!

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here