Početna Pitajte stručnjaka Batine nisu sastavni deo vaspitanja i toga morate biti svesni!

Batine nisu sastavni deo vaspitanja i toga morate biti svesni!

Medicinska sestra-vaspitač Aleksandra Batalov / aleksbatalov@gmail.com
Medicinska sestra-vaspitač Aleksandra Batalov / aleksbatalov@gmail.com

Svakodnevno se srećemo sa “negativnim ponašanjem”, “izlivima besa” pa zašto je to tako? Ovakvo ponašanje proizilazi iz dečje nemogućnosti i neznanja da zadovolje svoje bazične potrebe i privlače pažnju makar i negativnim postupcima, a u kasnijem uzrastu testiraju svoje i roditeljske granice.

Deca imaju potrebu da se slobodno igraju i istražuju svet oko sebe, budu na svežem vazduhu i naravno zadovolje osnovne potrebe za hranom i dovoljnom količinom sna ali najveća potreba je za roditeljskom pažnjom.

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

U ova užurbana vremena od roditelja, pogotovo od majki se očekuje da budu uspešne na svakom polju. Da budu uspešne supruge,domaćice, poslovne žene, drugarice a pored toga, veoma je izražen imperativ večite mladosti i lepote. Svakako da mnoštvo obaveza prouzrokuje stres te tad, roditelj nije u mogućnosti da reaguje adekvatno i to je jedan od razloga zasto deca nekad “dobiju po turu”.

Upravo iz roditeljske nemoći da u tom momentu postupe drugačije a ne zato što misle da je to ispravan vaspitni metod.

Činjenica je da je većina dece nekad dobilo “po turu” (ovde ne mislim na neki drugi oblik fizičkog maltretiranja), ipak o ovoj temi kod nas će uvek biti oprečnih mišljenja ali verujem da postoje mnogo bolji vaspitni metodi koji zahtevaju više truda i posvećenosti.

Batine daju samo trenutan rezultat, izazivajući strah, a na duge staze imaju veoma negativan efekat.

Na sledećoj strani pročitajte savete koji vam mogu pomoći…

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here