Početna Nežni kutak Simptomi koje tokom trudnoće NE SMETE zanemariti!

Simptomi koje tokom trudnoće NE SMETE zanemariti!

Jedan od sinonima za trudnoću jeste drugo stanje. Time se želi reći da su u ovom periodu života uobičajene neke promene, koje se u drugim situacijama ne bi smatrale normalnim. Ipak, postoje simptomi koje nipošto ne treba ignorisati…

Pregnant woman sitting in childbearing center

Trudnice često ne shvataju ozbiljno određene simptome, pripisujući ih trudnoći. Jutarnje mučnine, naglašena potreba za određenim namirnicama, kod nekih preterana nervoza, a kod drugih euforija – sve je to uobičajeno za drugo stanje. Međutim, neki signali mogu ukazivati na vrlo ozbiljne zdravstvene probleme, a tada je odlazak ginekologu neophodan kako bi se na vreme rešio problem. Evo nekoliko situacija u kojima buduća mama ne sme odlagati dolazak ginekologu.

Vaginalno krvarenje
Ne sme se nikad ignorisati (!), a u različitim periodima trudnoće može predstavljati različite simptome. Na početku trudnoće može biti znak početka pobačaja, u kasnije znak postojanja sinusa, ali i ozbiljnih komplikacija – pretećeg prevremenog porođaja i prevremenog odlubljivanja posteljice, vrlo ozbiljnog stanja, koje se neretko završava gubitkom ploda (nekad čak i život trudnice biva ugrožen). Dakle, vaginalno krvarenje bilo kad u trudnoći zahteva da se momentalno javljanje lekaru, a u nekim slučajevima neophodna je i hitna hospitalizacija.

Bolovi u donjem delu trbuha
I bolovi u donjem delu trbuha različito se interpretiraju, u zavisnosti od gestacije trudnoće. Može biti reč o bezazlenim bolovima koji prate rastezanje materice, ali i o početne, prevremene kontrakcije, što onda zahteva i korišćenje lekova i mirovanje. U drugim situacijama bolovi ne moraju biti povezani s trudnoćom (napad slepog creva, bolovi u žučnoj kesi i drugo).

Povišena temperatura
Blago povišena telesna temperatura (oko 37 °C) uobičajena je u trudnoći. Međutim, da bi se isključila eventualna upala (polno prenosiva ili urinarna infekcija), potrebno je uraditi dodatna
mikrobiološka ispitivanja. U pitanju može biti i respiratorna infekcija, crevna viroza i drugo, što se takođe leči (bilo simptomatski ili lekovima).

Glavobolja, smetnje s vidom, mučnina i povraćanje
Ovi simptomi, naročito u poodmakloj trudnoći, mogu ukazivati na povišen krvni pritisak. Ako se to potvrdi, takvo stanje mora se regulisati antihipertenzivima, a ponekad je neophodno i bolničko lečenje – sve zavisi od okolnosti. Nelečen povišen arterijski pritisak u trudnoći može prouzrokovati i smrtni ishod (i za trudnicu i za plod).

Preterana žeđ, prevelik dobitak u telesnoj masi
Navedeni simptomi mogu ukazivati na lošu regulaciju šećera kod trudnice, bez obzira na to što je ranije imala uredne vrednosti glukoze u krvi. Nakon što se dijagnostičkim
pretragama potvrdi gestacijski dijabetes, trudnica se obično upućuje na dodatne preglede. U zavisnosti od težine bolesti, preporučiće se ili dijeta ili terapija insulinom.

Intenzivan svrab
Svrab koji se naglo širi po celom telu – najverovatnije je povezan sa skupljanjem žučnih soli (holestaza). U tom slučaju, napredovanje trudnoće prati se ultrazvukom češće nego obično,
a funkcije jetre laboratorijskim pretragama. Ovi, vrlo neugodni simptomi prolaze nakon kraćeg vremena, kao i posle porođaja.

7 simptoma koji zahtevaju hitan odlazak lekaru
1. Beba se u stomaku kreće manje nego obično.
2. Pojačan vaginalni iscedak ili njegova promena (postaje vodenast ili krvav). Napomena: Nakon 37. nedelje, pojačan iscedak je normalna pojava i može ukazivati na to da ste spremni za porođaj.
3. Bolno mokrenje – bol prilikom mokrenja, malo ili nikakvo mokrenje.
4. Otoci na licu ili podbulost oko očiju, jako i naglo oticanje stopala ili gležnjeva, brzo dobijanje u težini (više od četiri kilograma za nedelju dana).
5. Uporni ili teški grčevi u nogama ili bol koja ne popušta; jedna noga mnogo više otekla od druge.
6. Otežano disanje, iskašljavanje krvi ili jak bol u grudima.
7. Jak zatvor praćen bolom u stomaku ili dijareja duža od 24 sata.

Stručni saradnik: Aleksandra Novakov Mikić, lekar specijalista ginekologijei akušerstva

Foto: Guliver/Thinkstock

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here