Početna Nežni kutak Razvijajte bebin SMISAO ZA HUMOR

Razvijajte bebin SMISAO ZA HUMOR

Svi volimo da se smejemo i šalimo: komične situacije, nečiji geg, grimasa ili dosetka bude najpozitivnija osećanja i zaista su pravi melem za dušu. Za bebicu koja je tek zakoračila u veliki, nepoznati svet smeh je način da svoje okruženje prihvati baš onako kako treba – kao prijatno i zanimljivo mesto, ali je istovremeno i sredstvo pomoću koga će razvijati smisao za humor, osobinu od velikog značaja za mentalno zdravlje i socijalizaciju.

Šaleći se i smejući, vaš mališan će naučiti da lakše prihvata stvarnost takvom kakva jeste, da probleme posmatra iz drugog, vedrijeg ugla i, što je najvažnije – da uživa u životu. Humor donosi rasterećenje i relaksiranost, a kako ističu psiholozi, razvija i kreativnost jer proširuje vidike i, posledično, rađa sveže ideje. Pogledajte naš mali vodič koji vam otkriva kako da zasmejavate svoje čedo u zavisnosti od toga koliko mu je meseci (ili godina). Verujemo da neke od ovih trikova i igrica već primenjujete, ali nije zgoreg naučiti nešto novo.

Od rođenja do 6. meseca

Bebe počinju da se osmehuju već s tri meseca i to je znak da će ubrzo početi da se razvija klica zvana smisao za humor. No, u tom uzrastu još nema govora o povodu za smeh. U jednoj američkoj studiji roditeljima je sugerisano da deset minuta dnevno zasmejavaju svoje bebirone stare između 12 nedelja i šest meseci. Rezultati su pokazali da se tromesečne bebe osmehuju “nasumice”, bez određenog razloga, dok su mališani od šest meseci reagovali smehom na plaženje jezika uz glasan zvuk ili kad bi im se roditelji osmehnuli.U uzrastu kad dete otkriva šta bi sve moglo biti povod za smeh pravo je vreme da i vi pokažete svoj smisao za humor.

Gledajući vaš “nastup”, vrlo brzo će početi da reaguje osmehom. Uživaće dok ga draškate ustima po stomaku ispuštajući zvuke ili mu dodirujete nosić uzvikujući “biip”. Možete zasmejavati bebu i laganim golicanjem, ali vodite računa o tome da do petog meseca odgovor neće biti onakak kakav očekujete – glasan kikot poput onog kojim se oglašavaju klinci u reklamama. Ustanovljeno je, naime, da bebe do tog uzrasta nisu u stanju da dokuče odakle dolazi senzacija koja ih pomalo zbunjuje, pa ne reaguju uvek smehom.

Od 6. meseca do godinu dana

U prvoj godini života bebin smeh uglavnom je povezan s fizičkim aktivnostima, dodirima i zvucima. Nakon što navrši šest meseci, vaš mališan će i dalje obožavati plaženje jezika uz uzvik “brrrh” ili da ga dodirujete ustima po stomačiću, ručici, grudima… Međutim, sada će imati novog favorita – grimase, “predstavu” u koju ćete morati da uključite dosta mašte i veštine. Još ako “smešnim facama” dodate zvuke, bebica neće prestajati da se smeje. Da bi vam bilo zabavnije, možete uzeti ogledalo pa zajedno praviti grimase, biće to egzibicija sa salvama smeha i vriske.

Oko osmog meseca vaše detence će biti oduševljeno još jednim podsticanjem njegovog smisla za humor – igrom skrivalica. Ispred lica stavite jastučić, pa ga naglo sklonite uz veseo uzvik ili smeh, a potom jastučić namestite tako da sakrijete njegovo lice. Uzgred, vaš mališan još ne razume da je objekat koji je sakriven i dalje tu: ako ga ne vidi, to za njega znači da ga nema (“Gde je mama?”). Možete se poigrati i medom koga ćete sakriti iza leđa ili ga nečim prekriti pa ga izvući uz smeh ili uzvik “Evo ga!”.

U ovom uzrastu dete intenzivno otkriva svet oko sebe i potpuno je očarano neočekivanim akcijama. Takođe, vrlo dobro zna kako to izgleda kad se ponašate “normalno”, pa će se oduševiti vašim ludiranjem – skakanjem i spuštanjem u čučanj, ili pak valjanjem po podu uz ispuštanje smešnih zvukova. Možda vam ovo deluje “previše neozbiljno”, ali vaša bebica će biti oduševljena, a i vi ćete se posle ove bučne (i pomalo naporne) rekreacije osećati fenomenalno.

Od 1. do 2. godine

Jeste li spremne da se upoznate sa svojom mini-kopijom? Za decu ovog uzrasta nema ničeg zabavnijeg od imitiranja maminih i tatinih pokreta. Ohrabrite svog mališana: uzmite njegovog medu pa ga, recimo, stavite sebi za vrat smejući se, a onda sačekajte da on uzme neku igračku i učini to isto. Možete, takođe, imitirati mačku ili kucu krećući se četvoronoške mjaučući ili lajući, što će vaš bebiron prihvatiti s radošću, pokušavajući na svoj način da ponovi to što ste izveli.

Vaše dete sada bolje raspoznaje predmete i za mnoge od njih zna čemu služe, pa će mu biti vrlo zanimljivo da “izokrene” njihovu svrhu: tako će četka za kosu postati čarobni štapić, smotane čarape odlično će poslužiti kao “teret” u njegovom kamiončiću, a vrhunac zabave biće kad svoju šolju stavi na glavu – kao novi šeširić, a vi mu se pridružite upotrebivši na isti način lonče u kome kuvate čaj. Smeh će biti najbolja potvrda da podržavate smisao za humor svog čeda, koje će sa sve više samopouzdanja ispoljavati svoju duhovitost.

Od 2. do 3. godine

Ovo je period u kome je vaš mali komedijaš uveliko napredovao i treba ga podsticati da pravi sopstvene šale i da što manje koristi one koje čuje od drugih. Sada su to više verbalne dosetke (veština govora dovoljno je razvijena), mnogo kreativnije nego ranije, što je znak da dete počinje da shvata šta je to humor. U ovom uzrastu često se dešava da predmetima daje šaljive nazive, pa tako patike postaju “smrdike”, komšijski pas “lajko”, omiljena slikovnica “nunalica”, šolja “mlekarica”…

Shodno tome, možete napraviti mali “performans” – pevajte omiljene pesmice, ali tako da im izmenite reči, ili, dok čitate bajke, smišljajte radnju da bude što smešnija: maćeha je umesto otrovne jabuke Snežani dala parče pice, Pepeljugine cipelice nisu bile od stakla nego od keksića pa ih je njena zla sestra pojela umesto da ih obuje…

Mališani ovih godina pravi su rasadnik duhovitih “bisera”, a ovo je i pravo vreme da shvate da ono što je njima smešno i zabavno nije uvek socijalno prihvaćeno i u redu, što se, pre svega, odnosi na neprimerene reči i psovke, ali i komentarisanje osobina ljudi iz okruženja. “Dečja usta” ponekad umeju da naprave velik problem i zato pazite šta govorite pred svojim detetom, čak i u šali. Dobra vest je to što će vaš klinac uvek od vas tražiti potvrdu da je ono što je učinio ili izgovorio ispravno i dobro, i zato vaša reakcija nikad ne sme izostati – smejte se od srca kad njegova šala uspe i reagujte oštro ukoliko pretera.

Foto: Guliver/Thinkstock

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here