Početna Nežni kutak Kako oblačiti bebu u hladnim danima?

Kako oblačiti bebu u hladnim danima?

Kada dođu hladni dani, najvažnije je da beba uvek bude suva i da joj je toplo. Ali ako i vas, kao i većinu mama, nerviraju skafanderi koji se teško navlače, bodići koji se kopčaju na pogrešnom mestu i još mnogo drugih stvari koje su, nažalost, neophodne da biste ispunili uslov iz prve rečenice, poslušajte naše savete, pa ćete lakše prebroditi zimu.

Priprema za izlazak napolje

Nažalost, još uvek ne postoji magično odelce koje ne propušta vlagu i hladnoću, u kojem biste bezbrižno mogli izvesti bebu napolje i kad je temperatura ispod nule. Zbog toga morate slojevito oblačiti mališana. I to tako, da ima bar jedan sloj odeće više od vas.

Evo šta sve treba da mu obučete, pre nego što ga izvedete napolje na minus pet ili deset stepeni Celzijusa.

Do kože: benkica, pelena, “zekice” sa stopalima
Drugi sloj: toplija benkica, duks, donji deo trenerke, termo-čarapice
Treći sloj: trostruko postavljeno zimsko odelce
Dodaci: pamučna kapica (ako je beba mlađa od pet meseci), kapica od termo-materijala (mekša je i toplija od vunenih), šal i rukavice
Obuća: tople cipele ili čizmice

Tokom noći – džak najbolje rešenje

Najbolje je da beba zimi spava u pamučnom “džaku” koji se zakopčava od napred. Ako se plašite da će joj u njemu tokom noći biti hladno, nemojte posezati za dodatnim pokrivačem, već, pre nego što je stavite da spava, neko vreme u krevecu držite električno jastuče ili plastičnu bocu napunjenu vrućom vodom. Tako ćete zagrejati madrac, pa će i on tokom noći grejati bebu.

Birajte benkice i posteljinu od čistog pamuka!

Veoma je važno da donji sloj garderobe, onaj koji je u kontaktu sa bebinim telom i posteljina budu od pamuka. Kao i to, da sve materijale koji dolaze u kontakt sa bebinom kožom održavate blagim sredstvima za veš sa oznakom ”sensitive”.

Naša preporuka je da u tu svrhu koristite deterdžent Persil Sensitive i omekšivač Silan Sensitive. Oni su dermatološki testirani i preporučeni od strane Evropskog centra za istraživanje alergija (ECARF), jer njihova blaga formula odgovara i najosetljivijoj koži.

Pitate se zbog čega su ove mere opreza neophodne? Koža mališana, naročito onih koji su već imali ekcem, suvu kožu ili neki drugi vid dermatitisa sklonija je iritacijama zimi.

Brojni razlozi (niske temperature, suv vazduh u prostorijama, pojačano znojenje usled slojevitog oblačenja, itd…) uzrokuju pečenje, svrab i neprijatan osećaj zatezanja kože kod mališana. A pravilnim izborom i održavanjem odeće, sve se može izbeći.

Ostali korisni saveti

Ukoliko tokom šetnje morate ući u prodavnicu ili neko drugo zagrejano mesto, obavezno bebi skinite bar jedan sloj odeće da se ne bi preznojila usled prekomerne toplote.

Što se dužine boravka napolju tiče, rukovodite se činjenicom da se vi krećete, a da je beba nepokretna. To znači da će njoj, bez obzira na to koliko je toplo obučena, postati hladno pre nego vama.

Da ne biste došli u situaciju da morate juriti kući gurajući kolica ili noseći u naručju rasplakanu bebu, tokom boravka napolju redovno joj proveravajte temperaturu glavice ispod kapice. Sve dok je koža bebine glavice na dodir topla, sve je u redu. Međutim, čim osetite da je počela da se hladi – pravac kući!

Ako se dogodi da beba za vreme boravka napolju promrzne, nemojte pokušavati da je zagrejete trljajući joj kožu. Pošto obično “nastradaju” ručice i nožice, privijte dete uz svoje telo, umotajte ga u toplo ćebe, ručice mu stavite pod svoj pazuh, a zatim, kada mu koža postane ružičasta, uronite detetove ručice i nožice u mlaku vodu (ne vruću!).

Foto: Guliver/Thinkstock

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here