Početna Nežni kutak Igra hormona: Odjednom vam je muka od nekih mirisa?

Igra hormona: Odjednom vam je muka od nekih mirisa?

Da li vam je miris vašeg omiljenog parfema ili deterdženta za veš odjednom postao nepodnošljiv? Evo kako da izaberete miris u skladu sa vašim (trenutnim) ukusima i hormonima!

Portrait of a happy and proud pregnant woman looking at her belly in a park at sunrise with a warm back light in the background

U trudnoći se menja mnogo toga. Osim evidentnog uvećavanja stomaka, (možda) apetita i emotivne osetljivosti, mnoge trudnice primećuju da naglašeno reaguju na mirise – kako na  neprijatne, tako i na prijatne. Reakcija na miris koji dopire iz kuhinje može izazvati podjednako snažnu nelagodu, baš kao i parfem u kojem se „okupala“ koleginica iz kancelarije. Štaviše, mnoge trudnice primećuju da više ne mogu da podnesu ni omiljeni parfem, deterdžent i omekšivač za veš koji godinama koriste.

Zbog čega se to dešava?
Zašto su vam se odjednom izoštrili receptori čula mirisa? Pa, uglavnom zbog povećanja nivoa hormona trudnoće – estrogena. Neki istraživači veruju da osetljivost na mirise i ukuse izaziva jutarnja mučnina, a to uslovljava odbijanje hrane koja sadrži materije ili toksine štetne za fetus.
Sve je to razumljivo i opravdano ako se nalazite na benzinskoj pumpi prilikom istakanja benzina, ili ste u zadimljenom restoranu. No, ovu preosetljivost je teško prihvatiti ukoliko više ne možete da podnesete omiljeni parfem. Klasični parfemi su složene „građe“, jer ih čine gornje, srednje i osnovne mirisne note, zbog čega se različiti mirisi ispoljavaju tokom dana. To, naravno, samo komplikuje situaciju sa naglašenom osetlivošću.

Pronađite mirisnu alternativu

Ponekad se dešava da žene u trudnoći razviju netrpeljivost i prema uobičajenim sredstvima za ličnu higijenu, naročito penama za tuširanje. Zato je najbolje da se koriste bezmirisna, hipoalergenska sredstva, ili ona namenjena higijeni beba. Takođe, iskustvo pokazuje da određeni mirisi – citrusi, đumbir i lavanda – generalno odgovaraju trudnicama. Ukoliko ne možete nikako da podnesete bilo koji parfem, umesto njega možete da koristite losion ili ulje za telo, koji sadrže pomenute arome. Ako ipak postoji neki parfem koji vam odgovara, ali teško podnosite tuđe mirise, ili uopšte mirise iz okoline, a morate da koristite autobus, ili da radite u firmi, onda vam savetujemo da nakapate malo tog parfema na ešarpu ili maramicu i udišite u trenucima kada osetite mučninu.

Otkrijte aromatično mesto za vas
Eksperti preporučuju da vam kao mirisna inspiracija posluže namirnice koje volite i koje vam odgovaraju. Prema osnovana aromaterapije, miris peperminta, spearminta, limete, limuna i đumbira eliminišu osećaj mučnine. Đumbir se tradicionalno smatra jednim od najefikasnijih biljnih sredstava za ublažavanje digestivnih smetnji – mučnine i povraćanja u trudnoći. Kamilica, lavanda, ruža i sandalovina mogu da deluju kao relaksanti. Iako nije poznato da li i mirisi mogu da izazovu isti efekat, svakako je vredno pokušati. Ako ipak ne možete da tolerišete bilo kakav miris na koži, probajte da koristite mirišljave sveće, osveživač prostorija ili jednostavno osvežavajućim mirisom pošpricajte jastuk na kojem spavate. Sveži i citrusni mirisi sprečavaju i ublažavaju osećaj mučnine. Potražite osveživač za prostoriju ili sveću sa mirisom belog nerolija, mimoze, limuna ili peperminta.

Baby clothes for newborn. In pastel colors

Ukoliko vam konkretno smetaju mirisi detrdženta i omekšivača za veš, savetujemo da isprobate Persil Sensitive koji ne sadrži boje, a miris je razvijen specijalno za osetljivu kožu, kao i Silan Sensitive čiji je nežan miris pogodnim za kožu sklonu alergijama. Oba proizvoda imaju izuzetno blage arome, a kako su namenjeni i bebama, bez sumnje će odgovarati i svim budućim mamama.

Tekst: PR
Foto: Guliver/Thinkstock

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here