Početna Nežni kutak Belezi na koži: Normalna pojava ili znak za uzbunu?

Belezi na koži: Normalna pojava ili znak za uzbunu?

Ako ste mislili da ste krivi jer je vaše dete rođeno s belegom na koži ili se on pojavio nekoliko dana ili nedelja nakon rođenja, prevarili ste se. Uzrok se ne zna – javljaju se kod 30 do 50 odsto novorođenčadi, ali nije poznato zašto su “fleke” kod nekih beba veće nego kod drugih. Belezi mogu biti vaskularni (nastaju od krvnih sudova) ili pigmentni, a dobra vest je da većina njih spontano nestaje nakon nekog vremena. Neki belezi mogu se ublažiti laserskim tretmanom, ali važno je početi s terapijom na vreme.

(Bez)opasni hemangiom

Hemangiom je najčešće bezopasan, dobroćudni tumor satkan od gusto zbijenih malih krvnih sudova, koji se može uočiti na koži i/ili ispod nje kod svakog desetog novorođenčeta. Može se pojaviti bilo gde na telu, obično u predelu glave ili vrata, a češći je kod devojčica i prevremeno rođene dece. Crvenkaste je boje, nalik na jagodu, a karakteriše ga ubrzan rast do bebinog prvog rođendana.

Nakon toga se njegova veličina smanjuje, a kod 90 odsto dece obično potpuno nestaje do devete godine. Međutim, ako lekar proceni da tumor u blizini očiju ili na vratu može ugroziti disanje, ishranu ili detetov vid, moguće ga je hirurški odstraniti, mada se češće primenjuje terapija lekovima – ranije su to bili kortikosteroidi, a danas se obično koristi propranolol, lek iz grupe beta-blokatora.

Bezazleni “rodin ujed”

Ako po bebinom rođenju primetite male crvenkaste mrlje u ravni kože, reč je o belezima poznatim kao „salmon patch“. Najčešće nastaju na čelu, očnim kapcima, između obrva, na korenu nosa, ali i na potiljku, kad se nazivaju „rodini ujedi“. To su zapravo prošireni mali krvni sudovi/kapilari vidljivi kroz kožu. Beleg bledi pod pritiskom prsta, a poprima jaču boju kad beba plače. Takvi belezi veoma su česti, javljaju se kod oko 40% novorođenčadi, ali ne zahtevaju nikakvo lečenje. U najvećem broju slučajeva nestaju do prvog rođendana.

Laserom protiv “vinskih mrlja”

Ova vrsta fleka na bebinoj koži podseća na prosuto vino i retka je otprilike na koži svakog tristotog novorođenčeta. Boja mrlja varira od roze do tamnoljubičaste, najčešće se pojavljuju s jedne strane lica, ali, za razliku od hemangioma, ne povlače se same od sebe. S godinama mogu postati izraženije. Međutim, njihovo napredovanje može se sprečiti laserom. Što se ranije počne s terapijom, to je lečenje efikasnije.

Šta su “mrlje boje bele kafe”

Mrlje boje bele kafe nisu vaskularni, već pigmentni belezi. Mogu se primetiti odmah po rođenju ili se javljaju tokom prve godine života. U najvećem broju slučajeva nisu znak za uzbunu i predstavljaju samo problem estetske prirode. Ne zahtevaju lečenje, mada laserski tretman može pomoći i u ublažavanju ovih pigmentnih mrlja. Međutim, ako bebac ima šest ili više mrlja boje bele kafevećih od pet milimetara, treba posumnjati na neurofibromatozu, nasledno oboljenje koje podrazumeva stvaranje neurofibroma – tumora na nervima.

Mongolske mrlje

Mongolske mrlje su tamnoplave/sive pigmentne fleke na koži, nalik na modrice, obično na leđima ili bebinoj guzi. Javljaju se kod oko deset odsto mališana bele rase, dok su znatno češće kod Azijata i Afrikanaca. U našoj sredini najčešće se uočavaju kod tamnoputih beba. Ako ih primetite na svojoj bebi – nema razloga za brigu. Nisu opasne i obično se spontano povlače najkasnije do pete godine.

Foto: Guliver/Thinkstock

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here