Početna Nežni kutak 7 najčešćih problema – 7 najboljih rešenja

7 najčešćih problema – 7 najboljih rešenja

Mame često brinu kada primete da se na koži njihove bebe pojavi bilo kakva promena i tada posežu za raznim kremama i “mazama” da bi rešile problem. Nažalost, takvo rešenje često nije najsrećnije.. Evo šta treba preduzeti.

Problem 1 #EKCEM

Šta je to?  Na koži bebe pojavljuju se crveni pečati, koža je na tim mestima suva i svrbi. Ova pojava naziva se i i atopični dermatitis, a crvenilo se obično javlja na licu, grudima, leđima, ručicama i nožicama. Najčešće se pojavljuje u prvih šest meseci bebinog života, ali može da potraje godinama. Dokazano je da se ekcem uglavnom pojavljuje kod beba čiji roditelji pate od alergije ili astme.

Rešenje: Na mestima gde se pojavi ekcem, kožu treba da mažete odgovarajućom kremom, mineralnim uljima ili, ako lekar tako odredi, treba da primenjujete kremu na bazi steroida, da bi se umanjio svrab.

Da se stanje ne bi pogoršalo, bebu treba da kupate neutralnim sapunom bez dodatka mirisa, odeću bi trebalo da bude od čistog pamuka i da je održavate blagim sredstvima. Preporuka je da koristite deterdžent Persil Sensitive i omekšivač Silan Sensitive koji su specijalno razvijeni za osobe sa osetljivom kožom. Ovi proizvodi su dermatološki testirani i preporučeni od Evropskog centra za istraživanje alergija (ECARF).

Problem 2 #ZNOJNICE

Šta je to? Kao što samo ime govori, reč je o sitnim crvenim tačkicama koje se pojavljuju na mestima gde se zapuše znojne žlezde, pa koža ne može da “diše”. Najčešće se javlja u toplim letnjim mesecima.

Rešenje: Što je češće moguće, bebu treba da razgolitite da bi koža nesmetano mogla da se “vetri”. Nemojte da nanosite puder na mesta na kojima su se pojavile znojnice, jer ćete na taj način još više sprečiti rad znojnih žlezda. Oblačite bebu u prozračnu, pamučnu odeću da bi vazduh mogao da struji između tela i odeće.

Problem 3 #PLAVIČASTI PRSTIĆI

Šta je to? Ova pojava uglavnom pogađa novorođene bebe čiji su nervni završeci na ručicama i nožicama još uvek nezreli, tako da su ovi delovi tela veoma osteljivi na hladnoću.

Rešenje: Smestite bebu u toplu prostoriju u umotajte je u mekano ćebe. Plavilo će brzo nestati u toku nekoliko narednih dana. Međutim, ako i pored preduzetih mera primetite da se plavilo nije povuklo, ili da se pojavilo i na drugim delovima tela, obavezno se posavetujte sa pedijatrom.

Ukoliko se kod vaše bebe, pored plavila, pojave i teškoće sa disanjem, to može da bude znak da u bebin krvotok ne pristiže dovoljno kiseonika, što zahteva detaljno lekarsko ispitivanje.

Problem 4 #ŽUTILO

Šta je to? Ovo je veoma česta pojava kod novorođenih beba, pošto je njihova jetra još uvek nedovoljno zrela da bi preradila višak bilirubina.

Rešenje: Ukoliko žutilo nije jako izraženo, pojava će nestati sama od sebe u roku od desetak dana nakon rođenja. Međutim, ako je reč o jače izraženoj žutici, vaša beba će biti tretirana fototerapijom, da bi se na taj način odstranio višak bilirubina iz njenog organizma.

Problem 5 #NOVOROĐENAČKE AKNICE

Šta je to? Male crvene bubuljičice koje se pojavljuju na bebinom licu u prvih nekoliko nedelja nakon rođenja. Ove aknice posledica su pojave viška hormona u bebinom krvotoku i nestaće same od sebe kada se nivo hormona izluči iz bebinog organizma.

Rešenje: Ništa ne preduzimajte! Bubuljičice će nestati i bebina koža će se “iščistiti” najkasnije do četvrtog meseca

Problem 6 #PELENSKI OJED

Šta je to? Crvenilo, koje se pojavljuje u predelu guze, piše i stomačića kao posledica iritacije kože mokraćom.

Rešenje: Češće menjajte bebi pelene, a dok ojed ne nestane, postarajte se da bebina guza bude što duže izložena vazduhu. U međuvremenu, bebinu kožu mažite isključivo kremama na bazi cink-oksida, jer se na taj način stvara “zaštitni film” koji oštećenu kožu štiti od daljeg kontakta sa mokraćom. Ukoliko se ojed, i pored svih preduzetih mera, ne povuče za dva-tri dana, obratite se pedijatru, jer je moguće da se radi o gljivičnoj infekciji.

Problem 7 #GLJIVIČNA INFEKCIJA

Šta je to? Crvenilo kože koje podseća na ojed, ali ono ne reaguje na klasično lečenje. Gljivična infekcija obično se pojavljuje istovremeno sa ojedom, naročito ako se bebi daju antibiotici, ili ukoliko je majka pod terapijom antibioticima, a beba sisa.

Rešenje: Pelene treba stalno da su suve, pošto vlažna sredina pogoduje razmnožavanju gljivica. U apoteci nabavite kremu protiv gljivica i redovno mažite kritična mesta. Ukoliko infekcija ne prođe za nedelju dana, konsultujte se sa lekarom.

 

Foto: Guliver/Thinkstock

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here