Početna Nežni kutak 40 NEDELJA i još koji dan

40 NEDELJA i još koji dan

Od trenutka kada ste saznali da ste u drugom stanju, u vašim mislim samo je jedan važan datum – termin za porođaj. Ali, da li ste znali da samo pet posto beba stiže na svet nakon isteka 40. nedelje trudnoće? Oko 10% rađa se nedelju dana ranije ili kasnije od utvrđenog termina, dok sve ostale bebe “premaše” čak i ovaj period.

Kada se beba rodi u periodu između 37. i 42. nedelje trudnoće, smatra se da je rođena na vreme, i to zbog toga što nijedna trudnoća ne traje jednako dugo. Četrdeset nedelja predstavlja samo njeno prosečno trajanje.

ŠTA SVE UTIČE NA TERMIN?

Kada prvi put dođete kod lekara, on će izračunati približan termina vašeg porođaja po sledećoj formuli: datum poslednje menstruacije minus nedelju dana, plus 10 lunarnih meseci. Pošto lunarni mesec traje 28 dana, trudnoća zapravo traje 10 meseci.

Ukoliko niste sigurni kada ste imali poslednju menstruaciju, lekar će starost trudnoće utvrditi pomoću ultrazvuka.

Inače, prenošenje trudnoće sasvim je normalna pojava, naročito za prvorotkinje. Ako ste preneli u prvoj trudnoći, a sada čekate drugo dete, sasvim je moguće da će i druga trudnoća biti produžena.

BOLJE JE ODREDITII NEDELJU NEGO DATUM

OK, ako je termin za porođaj toliko neprecizan, zbog čega se trudnoća jošuvek ograničava na četrdeset nedelja? U pojedinim zemljama, lekari određuju “nedelju za porođaj”, mada se ni ta odrednica nije pokazala naročito preciznom. Inače, većina budućih majki više voli da im se kaže datum porođaja nego nedelja.

Određeni dan ili određena nedelja utvrđena za termin obično je ispunjena nervozom, često i stresom. U tom periodu, prijatelji i rođaci neminovno će početi da zivkaju telefonom i pitaju “da li se nešto desilo”. Ovi pozivi će pogotovo postati učestali i jošviše će vas nervirati nakon što prođe datum koji je “markiran”.

ŠTA AKO BEBA OKASNI?

Ukoliko prenesete utvrđeni termin, lekar će izvršiti pregled u 41. nedelji, tokom kojeg će proveriti da li je grlić dovoljno “zreo” za porođaj. Moguće je da će, tokom istog pregleda, sestra uraditi ručnu stimulaciju grlića (razdvajanje membrane od zida materice) kao svojevrsni oblik indukcije porođaja.

Ako se ni nakon toga ništa ne desi, najčešće se pribegava indukciji. Ova mera se primenjuje zbog toga što posteljica postaje neefikasna, pa beba ne dobija dovoljno hrane i kiseonika. Svaka peta trudnica porodi se nakon primene indukcije, što znači da primena ovog metoda nije retka.

Međutim, pre nego što pristanete na indukciju, razgovarajte sa akušerom o svim pozitivnim i negativnim stranama ovog postupka. Postoje i druga rešenja, kao što su praćenje trudnoće svaka dva ili tri dana, tokom kojeg se sluša rad bebinog srca.

ŠTA JE TO INDUKCIJA?

Postoje brojni načini da se podstakne početak porođaja, a vama će možda biti potrebno i više od jednog pokušaja da stvari krenu svojim tokom.

Plastični ulošci – na koje se stavljaju prostaglandini, hormoni koji omekšavaju i šire grlić materice – postavljaju se u vaginu. Otkucaji bebinog srca prate se da bi se utvrdilo da li je njeno stanje stabilno tokom porođaja. Moguće je da će vam biti potrebna više od jedne doze.

Probijanje vodenjaka – ukoliko je grlić materice donekle otvoren, babica može, specijalnim instrumentom ili prstima, da probuši vodenjak. Nakon ovoga, porođaj će najverovatnije početi.

Infuzija sintocina – reč je o sintetičkom obliku hormona oksitocina, kojim se izazivaju kontrakcije materice. Primenjuje se intravenozno, a doza se postepeno povećava zbog podražavanja prirodnog efekta uvećanja količine oksitocina u telu, u slučaju kada porođaj počinje spontano.

DA LI POSLE INDUKCIJE SLEDI INTERVENCIJA?

Indukcija može da bude uvod u pravu intervenciju, kao što su primena forcepsa, vakuuma ili carskog reza. Porođaji koji započinju nakon 42. nedelje trudnoće obično su problematičniji, uz povećan rizik od stresa za bebu i potrebu za izvođenjem carskog reza (ukoliko je plod krupan). Ipak, vaginalni porođaj sasvim je moguć i nakon izvođenja indukcije, naročito ako ostanete aktivni i sarađujete sa lekarom.

CAKE ZA PRIRODNO IZAZIVANJE POROĐAJA

Ljute papričice – Neki ljudi veruju da konzumiranje ljute hrane može da isprovocira početak porođaja. Jedan od prvih znakova početka prirodnog porođaja jeste kratkotrajan proliv do kojeg dolazi zbog toga što grlić materice i deo creva primaju komade preko istih nerava, pa stoga veća aktivnost creva može da dovede do otvaranja grlića.

Duge šetnje – Mnogi smatraju da tokom šetnje bebina glavica vrši pritisak na grlić materice, što može da izazove početak porođaja. Međutim, dokazano je samo to da umerena fizička aktivnost u poodmakloj trudnoći svakako pruža dodatnu snagu za porođaj.

Upražnjavanje seksa – Sperma sadrži prostaglandine, hormone koji omekšavaju grlić materice. Dva ili tri odnosa u danima koji prethode porođaju mogu da pokrenu porođaj ako ste prešli 40. nedelju trudnoće.

Konzumiranje ananasa – Ovo voće sadrži enzim bromelain, koji pomaže u stvaranju prostaglandina. Međutim, ananas ne podstiče stvaranje one vrste prostaglandina koja je potrebna da bi se izazvao porođaj. Dakle, možete pojesti tonu ovog voća i nećete ništa time postići.

Stimulacija bradavica – Stimulacija bradavice (samo jedne!) podstiče oslobađanje oksitocina, hormona koji izaziva kontrakcije mišića materice i početak porođaja.

Foto: Guliver/Thinkstock

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here