Početna Mališan Zdravlje i nega Virusi – najčešći uzročnici proliva

Virusi – najčešći uzročnici proliva

Najčešći uzročnici proliva su virusi. Rotavirus i adenovirus odgovorni su za 50 % slučajeva proliva, međutim, infekcije creva često uzrokuju i bakterije kao što su salmonela, ešerihija koli, jersinija, kampilobakter ili šigela…

stomacne tegobe

Rotavirus
Uzročnik je znatnog broja epizoda proliva i povraćanja kod dece mlađe od pet godina, a osobito su teške infekcije ovim virusom u uzrastu između šest meseci i dve godine. Zaraza se prenosi zaraženom vodom i hranom, ali i dodirom sa zaraženim površinama (preko igračaka). Protiv ovog virusa moguće je vakcinisanje: prva doza daje se u uzrastu od šest nedelja do dva meseca, a sledeća, za četiri nedelje, daje se na usta, u količini od 1 ml. Vreme vakcinisanja može se uskladiti sa drugim vakcinama u dogovoru s pedijatrom.

Adenovirus i druge virusne infekcije
Adenovirus je čest uzročnik respiratornih infekcija kod beba, ali neki tipovi mogu uzrokovati i proliv praćen bolnim grčevima (gastroenteritis). U letnjem periodu, virusi iz grupe enterovirusa česti su uzročnici proliva kod odojčadi.

Bakterije
Bakterijske infekcije češće su u predelima u kojima nema vodovoda, pa se ljudi snabdevaju pijaćom vodom iz drugih izvora (bunari, zidane cisterne i sl.). Osim toga, česte su i tamo gde je loša kontrola namirnica (meso, jaja, mleko). Problem otpadnih voda takođe predstavlja značajan problem.

Salmonela je čest uzročnik proliva. Zaraza se širi preko kontaminiranih namirnica. Ovom vrstom bakterija mogu biti zaražene namirnice životinjskog porekla (sirovo meso, nedovoljno kuvano meso i jaja). Zbog toga bebama i maloj deci ne treba davati meko kuvano jaje niti sladoled u čiji kvalitet niste sigurni. Simptomi infekcije nastupaju naglo, burni su i traju oko tri dana: gastroenteritis, povraćanje, proliv, povišena temperatura. Termička obrada namirnica najbolji je način prevencije.

Kampilobakter
Do zaraze dolazi nakon kontakta sa životinjama ili preko sirove, odnosno nedovoljno kuvane hrane, naročito piletine. Nepasterizovano mleko takođe može biti zaraženo ovom bakterijom.

Šigela
Zaraza se prenosi direktno preko neopranih ruku, te zagađenih predmeta i namirnica. Voda i mleko veoma su pogodni mediji za prenošenje ove bakterije. Čak i igračke u dečjim vrtićima mogu biti prenosnici infekcije.

Ešerihija koli
Bakterija iz roda ešerihija može biti uzročnik teških crevnih infekcija. Zaraza nastupa nakon konzumiranja zaražene hrane (mleko, voće, sladoled), ali i kontaktom u dečjim ustanovama i bolničkim odeljenjima (igračke).

Drugi uzroci
Proliv se može javiti i zbog niza drugih neinfektivnih uzroka: npr. usled nepodnošenja laktoze i belančevina mleka. Simptomi se manifestuju povraćanjem, prolivom (ponekad uz tragove krvi) i bolovima u stomaku. Hronični proliv, koji se javlja usled nepodnošenja glutena (belančevine iz žitarica), simptom je bolesti zvane celijakija (beba ne napreduje, mrzovoljna je, proliv se ne smiruje).

Autor: Life Content, M.K.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here