Početna Mališan Zdravlje i nega Upomoć, mojoj bebi se “oseća” iz usta!

Upomoć, mojoj bebi se “oseća” iz usta!

Nije dovoljno samo ustanoviti da dete ima jutarnji zadah, već toj pojavi treba posvetiti pažnju i utvrditi njen uzrok. Evo nekoliko najčešćih…

zadah

Majka je obično ta koja primeti da njeno dete ujutru ima zadah iz usta. To je uglavnom posledica bolesti praćene temperaturom, povraćenjem i dijarejom. U tom slučaju, prvo što treba da uradite jeste da se obratite lekaru koji će uspostaviti odgovarajuću dijagnozu. Ukoliko pažljivo posmatrate svoju bebu, možete i sami proceniti njeno opšte stanje, stoga evo nekoliko značajnih pojava koje treba posmatrati i zabeležiti:

  • prvo treba da procenite kakav je zadah, što nije nimalo lako, ali ako uložite malo više truda, uočićete “miris trulih jabuka”, izrazito kiseli zadah, zadah koji podseća na užegli maslac ili na začin poput belog luka;
  • obratite pažnju je li ova pojava stalna ili se javlja samo u nekim trenucima dana npr. neposredno nakon buđenja;
  • proverite da li ovu pojavu prate i neki drugi poremećaji kao što su povišena telesna temperatura, slab apetit, povraćanje ili dijareja.

Šta sve može biti uzrok neprijatnog zadaha?

Aceton

Aceton pripada ketonskim telima, posebnim isparavajućim biohemijskim supstancama, koje nastaju pri razgradnji masti i kupe se u organizmu, pogotovo ako je unos masti bio prevelik. Miris acetona u zadahu je posledica poremećaja ravnoteže masti i šećera i može se vrlo jednostavno regulisati bolje usklađenom ishranom. Usled manjka šećera kao izvora energije, u organizmu dolazi do razgradnje masti, što za posledicu ima stvaranje veće količine acetona i drugih ketonskih tela koja se izlučuju mokraćom.

Zadah koji se “oseća” na aceton uglavnom prate česti bolovi u stomaku i povraćanje. U slučaju da dete ima povišenu telesnu temperaturu, jačina zadaha se povećava sa porastom temperature, zbog manjka vode u organizmu. Stoga, ako je vaše dete bolesno, nemojte ga siliti da pojede obrok, već mu stalno nudite malu količinu nezaslađenog čaja ili voćnog kompota. Tek kada se detetu vrati apetit, ponudite mu obrok sa malo masti, a mnogo ugljenih hidrata (šećera), jer će mu to pomoći da vrati izgubljenu energiju.

Stomatitis ili kandidijaza usta

Kandidijaza usta se javlja uglavnom kod novorođenčadi i odojčadi, a uzrok joj je gljivica kandida. Ovaj poremećaj ispoljava se pojavom beličastih naslaga koje su nalik ugrušcima mleka, i čvrsto su pripijene uz sluznicu obraza i jezika. Ako se naslage mehanički odstrane, sluzokoža ostaje crvenkasta. U ovakvim slučajevima promena daha je skoro neprimetna, jer se čestim dojenjem “ispira” sluzokoža usta, ali ukoliko dođe do infekcije gornjih disajnih puteva, pojava zadaha će biti intenzivnija.

Gastroenteritis

Reč je o virusnoj ili bakterijskoj upali sluzokože želuca ili creva što dovodi do promene u intestinalnoj flori. Posledično, menja se i situacija u ustima što dovodi do pojave kiselog zadaha praćenog beličastim naslagama na jeziku. U tom slučaju pojava zadaha u neku ruku može biti korisna, jer na osnovu intenziteta mirisa možete pratiti tok kretanja bolesti. Bolest se manifestuje visokom temperaturom, jakim grčevima u stomaku i povraćanjem. Za lečenje ove bolesti koriste se probiotici tj. antibiotici koji sadrže mikroorganizme potrebne za regulisanje crevne flore kao i supstance neophode za rast “dobrih” bakterija.

Loša higijena usne šupljine

Higijena usta ima značajnu ulogu u zdravom odgoju deteta. Vaš mališan još uvek ne razume svrhu pranja zuba, pa mu stoga morate predstaviti ovu aktivnost kao igru i pokazati mu je na sopstvenom primeru. Već od šestog meseca života, nakon jela obrišite bebine desni mekom gazom. Za decu stariju od godinu dana preporučujemo upotrebu dečje paste i četkice za zube. Zubna pasta je korisna jer sadrži fluor koji štiti zube od kvarenja i pojave karijesa, dok sama četkica ima još značajniju ulogu jer mehanički odstranjuje ostatke hrane. Hemijska razgradnja ostataka hrane, naročito one koja sadrži šećer, uzrokuje pojavu kiselosti u ustima, pa otuda i zadah. Te kiseline razgrađuju zubnu gleđ, zubić se kvari i postaje odlična sredina za razmnožavanje štetnih bakterija, čime zadah postaje još izraženiji. To je prvi znak da treba da posvetite više pažnje higijeni usne šupljine vašeg deteta.

Afte

Za ovu neugodnu pojavu znaju mnoge mame. Ukoliko se vaš mališan često žali na bol u ustima i neretko govori da ga boli zub, proverite da li se možda radi o bolnoj ranici na sluzokoži usta. Ona prvobitno izgleda kao mehurić, a potom se pretvara u ranicu koja čak može i da prokrvari. Afte su veoma bolne i dete zbog toga odbija hranu. Obično se javljaju usled pada imuniteta, kada organizam nema dovoljno imunih ćelija da se izbori sa virusima i bakterijama. Ne postoje posebni lekovi za lečenje afti već se na ranicu obično stavljaju sredstva koja smanjuju bolnu osetljivost i ujedno deluju kao dezinficijenti. Pojava afti takođe je razlog promene normalne fiziološke flore usta (“dobrih bakterija”) pri čemu se javlja zadah iz usta.

Autor: Life Content

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here