Početna Mališan Zdravlje i nega Spavanje beba: Greške koje roditelji najčešće čine

Spavanje beba: Greške koje roditelji najčešće čine

Mnogo roditelja čini greške kada je u pitanju spavanje njihove dece. Donosimo vam neke koje se najčešće događaju.

spavanje beba

Ostajete budni noću kako biste bili sigurni da je dete na sigurnom. Neispavanost će vas pre ili kasnije sustići, a vašem telu je potreban odmor.

Ne očekujte od deteta da spava celu noć, malene bebe još ne razlikuju dan i noć, već samo vreme za hranjenje i vreme za spavanje.

Beba sama odlučuje da li je gladna. Ako traži mleko tri puta dnevno, ili ne traži uopšte, to je u redu. Nemojte buditi bebu kako bi ju je nahranili ako mirno spava. Čak i nakon napunjenih devet meseci 60 odsto dece se još uvek budi zbog noćnog hranjenja.

Smanjite očekivanja, sa malom bebom je normalno da mnogo stvari koje biste želeli da uradite jednostavno ne stižete.

Prostor za spavanje bi trebalo da bude umirujući. Šarenilo u dečjoj sobi preterano će stimulisati bebu i teže će zaspati.

Pre spavanja beba bi trebalo da bude smirena, ne uvodite nove rutine i nove ljude u njen život u večernjim satima.

Bebu ne možete da požurite na spavanje. Kako bi mirno zaspala bebi je potrebna rutina koje se svakodnevno pridržavate kod uspavljivanja. Ako nešto od toga izostane, beba će to primetiti.

Budite bebu preko dana kako bi mogla bolje da spava noću. To nažalost ne funkcioniše tako. Dete bi trebalo samo da zaspe i samo da se probudi kada bude odmorno.

Mir i konstantna tišina nisu dobri za male bebe. Ako naviknu na potpunu tišinu vrlo je verovatno da će vam to stvarati probleme kasnije jer će se beba buditi i na najmanji šum.

Izvor: index.hr
M.G.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here