Početna Mališan Zdravlje i nega Odeća koju obavezno morate priuštiti deci

Odeća koju obavezno morate priuštiti deci

Pamuk je najbolji i najsigurniji materijal za bebe, a i najviše pomaže u slučaju ekcema.

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

Lekari uopšte ne dovode u pitanje koji je najbolji sastav odeće koji dečija garderoba treba da ima.

S obzirom da je koža beba izuzetno osetljiva, najbolje je da što manje dolazi u dodir sa veštačkim materijalima. Između ostalog, takva garderoba, može biti i jedan od uzročnika pojavljivanja ekcema.

Ekcem predstavlja osip na koži koji se javlja kod beba od nekoliko meseci i dece do pet godina. Ponekad se desi da se pojavi i kasnije, ali najčešći je u pomenutom uzrastu.

On može biti i prilično neprijatan zbog svraba, crvenila i osetljivosti kože deteta. Najčešće se pojavljuje na obrazima i zglobovima ruku i nogu, ali zapravo on se može pojaviti bilo gde na telu.

Deca kojoj se javi ekcem imaju i povećan rizik za nastanak alergijskog rinitisa i bronhijalne astme, pa je briga o nezi bebine kože prvi korak u borbi sa ekcemom u početnom stadijumu.

S druge strane, genetika igra veoma važnu, ako ne i najvažniju, ulogu kod pojavljivanja ekcema, međutim neki vid predostrožnosti ipak nije na odmet. Tako da, čak i ako vam se izuzetno dopadne nešto od garderobe za decu što ne sadrži pamuk, pokušajte da se suzdržite od kupovine.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here