Početna Mališan Zdravlje i nega Ne držite decu “pod staklenim zvonom” – bakterije jačaju imunitet!

Ne držite decu “pod staklenim zvonom” – bakterije jačaju imunitet!

Svi želimo da zaštitimo decu od svega što može da im šteti, naročito od bakterije i ostalih nevidljive “napadače” koji izazivaju bolesti. No, vaše dete mora da ima kontakt sa bakterijama jer će jedino tako njegov imunološki sistem umeti da ih prepozna, a potom i uništi.

imunitet-bakterije-490x326

 

Preterivanje u održavanju higijene može da dovede do poremećaja bebinom imunitetu i doprinese nastanku alergija, astme i ekcema. Stručnjaci savetuju da majke ne drže svoju decu “pod staklenim zvonom”!

Naravno, održavanje higijene veoma je važno, ali to ne znači da čovek treba da živi u potpuno sterilnoj sredini. Savremena sredstva za higijenu doprinela su iskorenjivanju mnogih bolesti, ali ako se preteruje u upotrebi sredstava za čišćenje, sredina u kojoj dete živi postaje “okidač” za nastanak imunoloških poremećaja.

Naime, svaki put kada vaše dete dođe u kontakt sa bakterijom ili virusom, njegov imunološki sistem počne da proizvodi antitela koja će naredni put prepoznati “uljeza” i “obračunati” se sa njim.

Međutim, da bi do toga došlo, bakterija mora da uđe u bebin organizam što pak u preterano čistoj i sterilisanoj sredini naprosto nije moguće.

Ponekad se dešava da izazivači bolesti savladaju odbrambene snage organizma, pa dete “zaradi” neku infekciju. Ali, sledeći put kada pokušaju da napadnu, odbrambene snage će ih prepoznati i uništiti pre nego što izazovu bolest.

Uostalom, sigurno ste se hiljadu puta do sada zapitali kako su romske bebe tako zdrave a žive u prilično nezdravim uslovima!? Sada znate odgovor.

Autor: Life Content, M.K.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here