Početna Beba Laneno seme – blagodet za bebu!

Laneno seme – blagodet za bebu!


Lan je biljka koja se vekovima uzgaja radi semena bogatog omega-3 masnim kiselinama. Ono se može dodavati u bebinu ishranu od osmog meseca njenog života…

Pismo čitateljke
Nedavno sam pročitala članak o lanenom semenu i njegovom blagotvornom dejstvu na rad bebinih probavnih organa. Međutim, u njemu nije navedeno kako se ovo seme koristi, gde se nabavlja niti u kojim količinama se dodaje u bebinu hranu. Molim vas da napišete nešto više o ovoj biljci i njenom korišćenju. Unapred zahvalna,
Danica Marinković iz Beograda, mama osmomesečne Maše


Reč-dve o lanu

Lan je višegodišnja biljka koja se uzgaja još od kamenog doba. Od njenih vlakana pravila se odeća, dok se seme koristilo kao namirnica, ali i kao sirovina za proizvodnju ulja. Nutricionisti preporučuju konzumiranje lanenog semena i ulja jer je blagotvorno za svaku ćeliju u organizmu. Zbog čega je ova biljka toliko zdrava i zbog čega njeno seme treba dodavati u bebinu ishranu?

* Leči zatvor
Ukoliko vaša beba pati od zatvora, ovaj problem najlakše ćete rešiti ako u njenu kašicu ili jogurt dodate kašiku mlevenog lanenog semena. Ono je bogato vlaknima i supstancama koje pokreću “lenja” creva, čisteći ih i pomažući njihovo pražnjenje.

* Hrani mozak
Da bi vaša beba dobijala dovoljno nezasićenih omega-3 masnih kiselina koje su potrebne za razvoj mozga i nervnog sistema, trebalo bi da pojede tri porcije plave ribe nedeljno. Pošto retko koja majka toliko često daje bebi riblje meso, laneno seme je odlična zamena za tu vrstu namirnica. Naime, samo jedna supena kašika ovog semena sadrži trostruko više omega-3 masnih kiselina od pomenute količine plave ribe.

* Štiti sveukupno zdravlje
Naučnici su dokazali da su deca koja su konzumirala laneno seme još dok su bili bebe zdravija od mališana koji nisu. Supstance iz ove biljke višestruko su dobre: poboljšavaju varenje, sprečavaju pojavu zatvora, efikasno uništavaju toksine, sprečavaju pojavu srčanih oboljenja i gojaznosti u odraslom uzrastu, kao i mnogih drugih oboljenja.

NAJČEŠĆA PITANJA:

Kada treba početi sa davanjem ovog semena?
Većina pedijatara savetuje majkama da počnu sa uvođenjem lanenog semena u bebinu ishranu od osmog meseca života i to u količini od dve kafene kašičice dnevno (uz doručak i ručak). S obzirom na to da je ova biljka prirodni laksativ (čistač creva), nipošto ne smete prekoračiti preporučenu dnevnu dozu.

Kako se koristi laneno seme?
Pošto je nemleveno seme lana krupno, beba ne bi mogla da ga proguta, pa joj ga treba davati sveže mleveno. Primera radi, ujutro dodajte jednu kašičicu ovog semena u bebinu jutarnju (pirinčanu ili voćnu) kašicu, a drugu kašičicu umešajte u obrok od povrća, pripremljen za ručak.

Kako se čuva laneno seme?
Mleveno laneno seme čuvajte u zatvorenoj posudi i to u frižideru, jer će u suprotnom brzo užegnuti. Celo (nemleveno) seme nije toliko podložno kvarenju, te će ostati sveže i do dve godine ako ga držite u zatvorenoj posudi na hladnom i mračnom mestu.

Da li se laneno ulje sme koristiti za kuvanje?

Ne sme! Ovim uljem možete začiniti salatu, ali ga nipošto ne smete zagrevati jer će planuti! Najčešće se konzumira u obliku kapsula, radi regulisanja probave i sniženja nivoa holesterola u krvi.

INFO PLUS
* Organizam bolje iskorišćava laneno seme u mlevenom obliku, jer nemleveno samo “protrči” kroz creva čime se gubi veći deo njegovih lekovitih svojstava.
* Najbolje je da kupite nemleveno seme (ima ga u svakoj prodavnici zdrave hrane) i da ga sameljete neposredno pre upotrebe.
* Laneno seme smeđe boje ima ista nutricionistička svojstva kao i ono žute boje.
* Mleveno seme možete dodati u brašno od kojeg pravite kolače – biće svarljiviji.
* Laneno ulje treba držati u flaši tamne boje, i to na hladnom i mračnom mestu (najbolje u frižideru).
* Trudnice i dojilje ne bi smele da konzumiraju više od jedne kašičice lanenog semena dnevno.

Laneno ulje i aromaterapija
Laneno ulje se u aromaterapiji koristi kao baza za razređivanje eteričnih ulja. Primenjuje se kod raznih iritacija kože, nege masne kože i akni jer pomaže u regeneraciji ćelija. Deluje protivuupalno, a uspešno ublažava i bolove u mišićima i zglobovima.

3 KOMENTARI

  1. E, ovde treba da stoji komentar. Elem, moja Lana (devet meseci) nije mogla danima da kaki pa sam pochela da joj dodajem po pola kasicice mlevenog lanenog semena u kasice – tri puta dnevno. Posle samo dva dana pochela je redovno da kaki i vishe se ne napinje. Stvarno deluje, a zdravo je. Preporuchujem svima.

  2. Hvala, Marina, probacemo. Imamo isti problem :-(, ali ako je uspjelo tebi, valjda ce i nama 🙂

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here